ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υγιής εγκέφαλος με σωστά μελετημένη διατροφή

07 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Mελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease έδειξε ότι το διατροφικό σχήμα MIND μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή καθυστέρηση της Νόσου Αλτσχάιμερ.

«Η μελέτη δείχνει ότι η διατροφή MIND σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία ανεξάρτητα από τις εγκεφαλικές παθολογίες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ», αναφέρει ο Δρ Klodian Dhana, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Rush.

Στην εργασία αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν τους συσχετισμούς ανάμεσα στη διατροφή και τις εγκεφαλικές παθολογίες και τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες. Οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από άνοια και υποβλήθηκαν σε ετήσιες κλινικές αξιολογήσεις όσο βρίσκονταν εν ζωή και σε αυτοψία του εγκεφάλου μετά τον θάνατό τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους 569 συμμετέχοντες μέσω ενός ερωτηματολογίου σχετικά με τη συχνότητα με την οποία κατανάλωσαν 144 τρόφιμα μέσα στο προηγούμενο έτος. Χρησιμοποιώντας τις απαντήσεις, βαθμολόγησαν κάθε συμμετέχοντα όσον αφορά στη διατροφή MIND, η οποία περιελάμβανε 15 συστατικά, τα 10 εκ των οποίων ανήκουν στην ομάδα τροφίμων ωφέλιμων για τον εγκέφαλο και και τα πέντε στην ομάδα ανθυγιεινών τροφίμων -όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, η μαργαρίνη, το τυρί, τα γλυκά, τα τηγανιτά και το πρόχειρο φαγητό-.

Για να ακολουθήσει πιστά και να ωφεληθεί από τη διατροφή MIND, ένας άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης, μία μερίδα πράσινων λαχανικών και μία άλλων λαχανικών καθημερινά μαζί με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, καθώς και ξηρούς καρπούς, φασόλια, πουλερικά και μούρα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, πρέπει να περιορίσει την πρόσληψη ανθυγιεινών τροφίμων, δηλαδή λιγότερο από 1,5 κουταλάκι βούτυρο καθημερινά και λιγότερο από μία μερίδα από γλυκά, τυρί πλήρες, τηγανιτά και πρόχειρο φαγητό την εβδομάδα.

*Η διατροφή MIND αναπτύχθηκε προ 10ετίας περίπου από την επιστήμονα του Πανεπιστημίου Rush, Δρ. Martha Clare Morris, και είναι ένα συνδυασμός της μεσογειακής και της διατροφής DASH, η οποία στοχεύει στη μείωση της πίεσης.

Σχετικά Άρθρα