ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ωμός τόνος: Ποια είναι η δράση του στο ήπαρ

01 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, περιέχουν υψηλές ποσότητες Ω3 λιπαρών οξέων. Αυτά μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και τη συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα σε άτομα με "λιπώδη νόσο του ήπατος που δεν σχετίζεται με το αλκοόλ" (NAFLD). Ειδικότερα, η συσσώρευση λίπους μπορεί να είναι επιβλαβής για το ήπαρ, οδηγώντας σε μόνιμες ουλές και μη αναστρέψιμη βλάβη στα ηπατικά κύτταρα. Αυτές οι επιπτώσεις ονομάζονται κίρρωση και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο του ήπατος.

Άνθρωποι που είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με NAFLD έχουν:

⦁ Μεγαλύτερο από το φυσιολογικό σωματικό βάρος ή παχυσαρκία.

⦁ Διαβήτη τύπου 2.

⦁ Μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους.

⦁ Μεταβολικό σύνδρομο (συνύπαρξη διαβήτη, χοληστερίνης, παχυσαρκίας, καπνίσματος).

Μερικές φορές, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ. Αντίθετα, τα άτομα με NAFLD μπορεί να πίνουν λίγο ή καθόλου αλκοόλ. 

Υπάρχουν δύο τύποι NAFLD:

Μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ -  "NAFL".  Υπάρχει λίπος στο συκώτι αλλά ελάχιστη ή καθόλου φλεγμονή και καμία ηπατική βλάβη.

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα - "NASH". Υπάρχει φλεγμονή και ηπατική βλάβη, καθώς και υπερβολικό λίπος στο ήπαρ.

Ο ρόλος του τόνου

Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι ο ωμός τόνος είναι μια καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου και των αντιφλεγμονωδών Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs).

Ωστόσο, η κατανάλωση ωμού ψαριού συνοδεύεται συχνά από κινδύνους για την υγεία. Ειδικά ο τόνος περιέχει υγιή λίπη, συμπεριλαμβανομένων των Ω3 λιπαρών, εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA) και εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA). Τα περισσότερα από αυτά τα λίπη περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία τα ψάρια συνθέτουν από την κατανάλωση θαλάσσιων φυτών. Αυτά μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και την ποσότητα του ηπατικού λίπους. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν περαιτέρω ηπατική βλάβη.

Άλλα ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα είναι τα εξής:

⦁ Σολομός.

⦁ Σκουμπρί.

⦁ Ρέγγα.

⦁ Σαρδέλες.

Ωστόσο, κανένα σημαντικό στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι ο ωμός τόνος μπορεί να βελτιώσει τη NAFLD οπότε οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνεται ψητός εφόσον το άτομο θέλει να ωφελήσει το ήπαρ του.

Σε κάθε περίπτωση, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι οι καλύτεροι τρόποι διαχείρισης και πρόληψης της ηπατικής βλάβης που προέρχεται από τη NAFLD. Ένας διαιτολόγος ή ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει προσαρμόζοντας στον ασθενή ή στο άτομο με παχυσαρκία ένα διατροφικό πρόγραμμα που βοηθά να επιτύχει με ασφάλεια τους στόχους του για απώλεια βάρους. 

Σχετικά Άρθρα