ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ω3 λιπαρά οξέα και τα πολύτιμα λιπαρά ψάρια που τα περιέχουν

03 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Eρευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλόντια Σατιζαμπάλ του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν δημοσίευση στο περιοδικό Neurology, ανέλυσαν στοιχεία για 2.183 υγιείς ανθρώπους με μέση ηλικία τα 46 έτη, μετρώντας τα επίπεδα των Ω3 λιπαρών οξέων και υποβάλλοντάς τους σε μαγνητική εγκεφάλου. 

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα με Ω3, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ, καθώς και μεγαλύτερο μέσο όγκο του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο που ελέγχει τη μνήμη.

«Η βελτίωση της διατροφής μας είναι ένας τρόπος για να προάγουμε την υγεία του εγκεφάλου μας. Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και μια μέτρια κατανάλωση Ω3, μπορεί να είναι αρκετή για να διατηρήσει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Κάτι που συνάδει με τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης για την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα, προκειμένου να βελτιωθεί η καρδιαγγειακή υγεία», ανέφερε η Δρ Σατιζαμπάλ. 

Πρόσθεσε δε ότι η μελέτη δείχνει μόνο μία συσχέτιση ανάμεσα στα Ω3 και την υγεία του εγκεφάλου και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος,

«Το θέμα είναι πολύπλοκο. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη τα πάντα, αλλά, όπως δείξαμε, η ουσία είναι ότι αν αυξήσει κανείς την κατανάλωση των Ω3 έστω και λιγάκι, προστατεύει τον εγκέφαλό του», κατέληξε η ερευνήτρια.

Λιπαρά ψάρια είναι η σαρδέλα, ο κολιός, ο τόνος, ο σολωμός και το σκουμπρί.

Σχετικά Άρθρα