ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Tζίντζερ στο φαγητό για καλύτερη υγεία

26 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Το τζίντζερ είναι ένα συστατικό, που χρησιμοποιήθηκε στην Ινδία και την Κίνα ίσως πριν από 5.000 χρόνια, και θεωρήθηκε πολύτιμο κατά το Μεσαίωνα. Στο παντοπωλείο, μπορείτε να βρείτε τζίντζερ ως σκόνη ή ως φρέσκια ρίζα. Αποτελεί βασικό μέρος της ινδικής κουζίνας και πολλοί καταναλωτές απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο με πολλές μορφές, όπως μεταδίδει το Heart.org.

Ωστόσο, η έρευνα για το τζίντζερ ως συστατικό ήταν λίγη, είπε η Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα διατροφής στο Texas Tech University στο Lubbock. «Νομίζω ότι έχουμε απλώς έλλειψη μελετών που εξετάζουν αυτό το πλαίσιο».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, 1 κουταλάκι του γλυκού ωμό τζίντζερ έχει 1,6 θερμίδες, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη σκόνη τζίντζερ έχει 6 θερμίδες, ενώ οποιαδήποτε μορφή συνοδεύεται από πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Μεγάλο μέρος της έρευνας για το τζίντζερ έχει γίνει με τη μορφή του ως συμπλήρωμα. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, το τζίντζερ μπορεί να είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση της ήπιας ναυτίας ή εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Petersen έχει ερευνήσει τρόπους με τους οποίους το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει με παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο. Η ίδια υπήρξε παλαιότερα συγγραφέας μιας ανασκόπησης πολλών μελετών για τα μπαχαρικά, που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews το 2021, που σημείωσε πιθανά οφέλη από το τζίντζερ.

«Ορισμένες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι πολύ υψηλές δόσεις τζίντζερ σε μορφή συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα», είπε η Petersen. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Τέτοιες δόσεις συνοδεύονται από επιφυλάξεις. Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει την πιθανότητα παρενεργειών, είπε ο Petersen. Και παρόλο που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων περιλαμβάνει το τζίντζερ στη λίστα με τα τρόφιμα που γενικά αναγνωρίζονται ως ασφαλή, τα συμπληρώματα διατροφής δεν ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζονται τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα όπως τα αραιωτικά του αίματος. «Νομίζω ότι απαιτείται πάντα προσοχή σχετικά με τα συμπληρώματα», είπε η Petersen.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν χρειάζεται να παρέχουν άμεσα οφέλη για την υγεία για να βελτιώσετε τη διατροφή σας, δήλωσε η Petersen. «Αν προσθέσετε τζίντζερ σε υγιεινά τρόφιμα – για παράδειγμα, λαχανικά – και αυτό σας κάνει να απολαμβάνετε τα λαχανικά σας, τότε θα έχετε το όφελος για την υγεία από την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών».

Τέλος, η καθηγήτρια επισημαίνει ότι το τζίντζερ δεν χρειάζεται να είναι ο πρωταγωνιστής ενός υγιεινού γεύματος, αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά. "Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά φαγητά όπου μπορείτε να το ενσωματώσετε", κατέληξε η Petersen.


Σχετικά Άρθρα