ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τροφές που μπορούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα του ύπνου

08 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Γνωρίζατε ότι οι τροφές που επιλέγετε να καταναλώσετε το βράδυ, όπως τα γλυκά ή ένα βαρύ γεύμα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο σας; Ευτυχώς, ορισμένα τρόφιμα περιέχουν φυσικές ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση ενός καλού ύπνου. 

Παρότι η έρευνα σχετικά με τα τρόφιμα που προκαλούν ύπνο είναι ακόμα σε αρχικά στάδια, ακολουθούν κάποιες τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε και θεωρείται ότι θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

1. Ακτινίδια

Μία μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 2 ακτινίδια 1 ώρα πριν τον ύπνο κοιμούνταν πιο γρήγορα, περισσότερο και ένιωθαν πιο ξεκούραστοι την  επόμενη ημέρα.

Ακόμη, τα ακτινίδια είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών C και E. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών,  καθώς και η περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ μπορούν να εξηγήσουν το γιατί τα ακτινίδια προάγουν τον ύπνο, δεδομένου ότι έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με την αϋπνία.

2. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν υγιή λίπη, τα οποία βοηθούν στον περιορισμό των επιπέδων πείνας, και μαγνήσιο, που βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν.

Τα αμύγδαλα και τα καρύδια, συγκεκριμένα, περιέχουν μελατονίνη, ενώ οι σπόροι κολοκύθας και οι ηλιόσποροι περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ και έναν πρόδρομο του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε μελατονίνη.

3. Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν τα μέταλλα κάλιο και μαγνήσιο, καθώς και το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που τις καθιστά μια καλή τροφή για την προώθηση του ύπνου.

Το μαγνήσιο και το κάλιο είναι φυσικά μυοχαλαρωτικά και μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη των κραμπών στα πόδια. Η τρυπτοφάνη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου επειδή μετατρέπεται σε σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που, όπως αναφέρθηκε, είναι ο πρόδρομος της μελατονίνης και μπορεί να προάγει τη χαλάρωση. Η ορμόνη μελατονίνη είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου και αφύπνισης και προκαλεί υπνηλία.

4. Γιαούρτι

Τέλος, το γιαούρτι είναι ένας υγιεινός συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων, που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, περιέχουν τρυπτοφάνη.






Σχετικά Άρθρα