ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το χρόνιο στρες πυροδοτεί την αύξηση βάρους

26 Φεβρουαρίου 2022, 08:00

images

Όταν είστε αγχωμένοι, μπορεί να θέλετε να καταναλώσετε πρόχειρο φαγητό. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε αύξηση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης και της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης, που διεγείρουν την όρεξη και συμβάλλουν στην πρόσληψη λίπους και ζάχαρης. Όταν, λοιπόν, επιθυμείτε διακαώς να φάτε πίτσα, μπιφτέκια ή mac-n-cheese και καταφέρετε να ικανοποιήσετε αυτή την επιθυμία, το απολαμβάνετε. «Η γκρελίνη παίζει μεγάλο ρόλο στην ηδονική τροφική συμπεριφορά (φαγητό ευχαρίστησης). Σε κάνει να νιώθεις καλύτερα μετά το φαγητό», λέει ο Δρ Bartolome Burguera, ενδοκρινολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Cleveland Clinic.

Ακόμη, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα της σεροτονίνης του εγκεφάλου που δίνει την αίσθηση της ικανοποίησης, αναστέλλοντας τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που παράγουν και επεξεργάζονται το άγχος. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα είναι σύντομο, συνήθως οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Αυτό μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο στο αίμα, να μειώσει τον κορεσμό (αίσθημα πληρότητας), να μειώσει τον μεταβολισμό και να αυξήσει τα κιλά.

Επιπλέον, το χρόνιο στρες κάνει την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική. Χρειαζόμαστε την ορμόνη ινσουλίνη για να μεταφέρουμε το σάκχαρο του αίματος στα κύτταρα. Αλλά η ινσουλίνη μπορεί να μην λειτουργεί το ίδιο καλά όταν έχετε χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους, παχυσαρκία και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

«Μελέτες δείχνουν ότι το παρατεταμένο σωματικό ή ψυχικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επιβλαβών φλεγμονωδών ενώσεων καταστρέφοντας τα κύτταρα και οδηγώντας σε μειωμένη απελευθέρωση ινσουλίνης καθώς και σε γενική αδυναμία αποδοχής και χρήσης ινσουλίνης στο εσωτερικό του σώματός μας. Έχουμε δει μια αύξηση τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών στρεσογόνων παραγόντων τα τελευταία δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι ενδιαφέρον ότι αυξήσεις στις νέες διαγνώσεις διαβήτη έχουν επίσης αναφερθεί κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η άμεση αιτία της αύξησης του διαβήτη είναι ασαφής, αλλά είναι πιθανό να έχει συμμετάσχει κάποιο συστατικό της αντίστασης στην ινσουλίνη που προκαλείται από το στρες», λέει η Gabrielle Gambino, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell.

Τέλος, το χρόνιο στρες οδηγεί σε περισσότερο λίπος στην κοιλιά. Αν ψάχνετε γιατί έχετε μεγαλύτερη κοιλιά, μπορεί να οφείλεται εν μέρει στα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. «Η κορτιζόλη αυξάνει τη συσσώρευση λίπους», αναφέρει ο Burguera.


Σχετικά Άρθρα