ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το τσάι προστατεύει από την εναπόθεση ασβεστίου στην κοιλιακή αορτή

16 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή, όπως αυτά που εμπεριέχονται στο μαύρο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εναπόθεσης ασβεστίου στην  κοιλιακή αορτή (AAC) στις γυναίκες αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με το Heart Foundation και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan.

Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια είναι τα εξής:

⦁ Σε ό,τι αφορά την πάθηση, η εναπόθεση ασβεστίου στην κοιλιακή αορτή, είναι ουσιαστικά η συσσώρευση ασβεστίου στην μεγάλη αρτηρία που παρέχει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στα κοιλιακά όργανα και τα κάτω άκρα. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό , καθώς και με άνοια σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής ενός ενήλικα.

⦁ Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που ρυθμίζουν την κυτταρική δραστηριότητα. Βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα και ποτά, όπως το μαύρο τσάι,  το πράσινο τσάι, τα μήλα, οι  ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, το κόκκινο κρασί, η μαύρη σοκολάτα και άλλα.

⦁ Οι ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν μαύρο τσάι σε τακτική βάση ή κατανάλωναν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών στη διατροφή τους, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εκτεταμένη εναπόθεση ασβεστίου στην κοιλιακή αορτή.

⦁ Οι συμμετέχουσες στη μελέτη που είχαν υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών, φλαβανολών και φλαβονολών είχαν σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη εναπόθεση ασβεστίου στην κοιλιακή αορτή, ενώ εκείνες που έπιναν 2 έως 6 φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα, είχαν έως και 42% λιγότερες πιθανότητες .να βιώσουν μία τέτοια κατάσταση.

⦁ Τα άτομα που δεν πίνουν τσάι μπορούν ακόμα να επωφεληθούν, συμπεριλαμβάνοντας τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή στη διατροφή τους, τα οποία προστατεύουν από την εκτεταμένη ασβεστοποίηση των αρτηριών.

Αυτή είναι μια σύνοψη του άρθρου "Higher Habitual Dietary Dietary Intake Flavonoid Associates With Less Extensive Abdominal Aortic Calcification in a Cohort of Older Women", που δημοσιεύτηκε στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.


Σχετικά Άρθρα