ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το κρέας μας παρέχει σίδηρο υψηλής διατροφικής αξίας

27 Νοεμβρίου 2019, 05:15

images

Χωρίς αρκετό σίδηρο το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά καθώς ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για να εξασφαλιστεί ότι η καρδιά και οι μύες μπορούν να λειτουργήσουν. Επίσης ο σίδηρος έχει ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών και συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αλλά που τον βρίσκουμε; 

Σε ό,τι αφορά την διατροφή, ο σίδηρος μπορεί να βρεθεί τόσο σε ζωικά προϊόντα όσο και σε φυτικές τροφές. Αλλά ο σίδηρος από ζωικά προϊόντα απορροφάται καλύτερα από το σώμα και θεωρείται δυνητικά αναντικατάστατος, παρότι οι χορτοφάγοι απορρίπτουν την άποψη αυτή. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι κατά κύριο λόγο τα κόκκινα κρέατα (συκώτι, μοσχάρι), αλλά και τα αυγά, τα όσπρια, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί. 

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η σιδηροπενία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ικανότητας για σωματική εργασία ως και 30% ενώ επιδρά τόσο στη σωματική κατάσταση όσο και στη νοητική.

Το πρόβλημα με την έλλειψη σιδήρου και την αναιμία που προκαλεί, είναι πιο συχνό στις προεμμηνοπαυσιακές και τις έγκυες γυναίκες και στα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Αλλά εξαιτίας φαρμάκων, αιμορραγίας και άλλων παθολογικών καταστάσεων μπορεί να αφορά και άλλες πληθυσμιακές και ηλικιακές ομάδες.

Οι γυναίκες πάντως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδηροπενίας σε ορισμένες φάσεις της ζωής τους, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των χρόνων που έχουν έμμηνο ρύση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οπότε "δίνουν" σίδηρο και στο κύημα, αλλά και μετά τον τοκετό. 

Στις περιπτώσεις αυτές, το κρέας αλλά και ειδικά σκευάσματα θεωρούνται από τους γιατρούς απαραίτητα.


Σχετικά Άρθρα