ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το φιστίκι Αιγίνης ως σύμμαχος στην προσπάθεια για καλύτερο ύπνο

26 Μαρτίου 2023, 08:00

images

Τα προβλήματα ύπνου αποτελούν όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή λόγω των ανθυγιεινών επιλογών του τρόπου ζωής και της κακής υγιεινής του ύπνου. Το να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές το βράδυ, να τρώτε βαρύ δείπνο και να μην έχετε ένα σωστό πρόγραμμα χαλάρωσης μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες A, C, D, E και K, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, συνδέεται με προβλήματα ύπνου.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και η υπερβολική δόση βιταμινών θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αϋπνία. Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αποθήκη βιταμινών και μερικές από αυτές είναι πολύ αποτελεσματικές για τη διόρθωση προβλημάτων ύπνου. Για παράδειγμα, το φιστίκι είναι γνωστό ότι είναι ο καλύτερος ξηρός καρπός για προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, καθώς έχει την υψηλότερη ποσότητα μελατονίνης που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να κοιμηθεί καλύτερα και περισσότερο, ενώ βοηθά στην παροχή μαγνησίου και βιταμίνης Β6 στον οργανισμό που βοηθά στον ξεκούραστο ύπνο.

"Μεταξύ όλων των ξηρών καρπών, τα φιστίκια Αιγίνης έχουν την υψηλότερη ποσότητα μελατονίνης και γι' αυτό είναι τα καλύτερα για υγιή ύπνο. Η μελατονίνη μάς βοηθά να κοιμόμαστε περισσότερο και να κοιμόμαστε πιο γρήγορα. Βελτιώνει επίσης την ποιότητα του ύπνου μας που είναι υποχρεωτική για τη θεραπεία όλων των σωματικών, ψυχικών - Διαταραχές υγείας και αυτοάνοσων διαταραχών. Η κατανάλωση φιστικιών παρέχει επίσης στο σώμα μας μαγνήσιο και βιταμίνη Β6. 

Το μαγνήσιο όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, αλλά παίζει ρόλο στο να σας βοηθήσει να επιτύχετε βαθύ και ξεκούραστο ύπνο επίσης. Η βιταμίνη Β6 παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του GABA, της τρυπτοφάνης και της σεροτονίνης, τα οποία επηρεάζουν τον ύπνο. 

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας» που βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσής μας», λέει ο ειδικός Δρ. Dixa Bhavsar στην πρόσφατη ανάρτησή της στο Instagram.

«Επομένως, όσοι από εσάς αγωνίζεστε να κοιμηθείτε καλά, θα πρότεινα να φάτε μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης 1 ώρα πριν από τον ύπνο αντί να πίνετε χάπια μαγνησίου και μελατονίνης», καταλήγει η ειδικός.



Σχετικά Άρθρα