ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

21 September 2022, 09:00

images

Νέα έρευνα προσφέρει έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι Αμερικανοί πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αναψυκτικών: Η κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων ποτών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

«Δυστυχώς, οι Αμερικανοί υπερβαίνουν τα συνιστώμενα από τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές των ΗΠΑ όρια κατανάλωσης ζάχαρης και τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αύξηση βάρους  και παχυσαρκίας», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, Marjorie McCullough, επιστημονική διευθύντρια επιδημιολογικής έρευνας στην American Cancer Society.

Τα αποτελέσματα, φαίνεται να σχετίζονται με τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων που έπιναν τακτικά αυτά τα ζαχαρούχα ποτά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μελέτη πρόληψης του καρκίνου, αναζητώντας συσχετίσεις μεταξύ αυτών των ποτών και των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και 20 ακόμη τύπων καρκίνου. Οι ίδιοι παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες από το 1982, όταν περισσότερα από 934.000 άτομα χωρίς καρκίνο παρείχαν πληροφορίες για την κατανάλωση ποτών, μέχρι το 2016.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι λίγο περισσότεροι από 135.000 συμμετέχοντες είχαν πεθάνει από καρκίνο μέχρι το 2016.

Ενώ η κατανάλωση περισσότερων από δύο ποτών με ζάχαρη την ημέρα δεν συσχετίστηκε με θανάτους από καρκίνο, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτό το αποτέλεσμα ακυρώθηκε μετά την προσαρμογή του ΔΜΣ.

Ταυτόχρονα, τα ζαχαρούχα ποτά συσχετίστηκαν με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου και των νεφρών, τα οποία εξακολουθούσαν να ισχύουν μετά την προσαρμογή του ΔΜΣ.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τεχνητά ζαχαρούχα ποτά, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, ακόμη και μετά από προσαρμογή του ΔΜΣ.

Η American Beverage Association, η οποία εκπροσωπεί τη βιομηχανία αναψυκτικών, δεν απάντησε στο αίτημα της HealthDay για σχολιασμό σχετικά με τη μελέτη. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου στο Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο.

«Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει το ρόλο του ΔΜΣ σε μελέτες για τα ζαχαρούχα ποτά και τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε η McCullough σε δελτίο ειδήσεων της American Cancer Society. «Αυτά τα αποτελέσματα, θα πρέπει να ενημερώνουν τη δημόσια πολιτική σχετικά με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου για άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ».


Σχετικά Άρθρα