ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη των πρωτεϊνούχων shakes

06 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Τα πρωτεϊνούχα shakes μπορούν να είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, γεγονός που θα φανεί χρήσιμο σε άτομα τα οποία θέλουν να χτίσουν μύες, να χάσουν βάρος ή να προωθήσουν την αποκατάσταση τραυματισμών.

Aυτά τα shakes αποτελούν συμπληρώματα διατροφής καθώς αποτελούνται από σκόνη πρωτεΐνης αναμεμειγμένη με νερό, γάλα ή υποκατάστατο γάλακτος. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, το shake μπορεί να περιέχει άλλα συστατικά όπως αρωματικές ύλες, βιταμίνες και αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA). Ποια είναι, όμως, τα οφέλη τους;

Μυϊκή ενδυνάμωση

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να είναι σημαντική για την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Παράλληλα, μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 υπογραμμίζει ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης μπορούν να ενισχύσουν τη μυϊκή δύναμη και τον όγκο των μυών σε υγιείς ενήλικες που συμμετέχουν σε προπόνηση άσκησης αντίστασης.

Απώλεια βάρους

Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μπορεί να είναι ευεργετικές για την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση του 2016 υποδηλώνει ότι αυτές οι δίαιτες μπορεί να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους ενήλικες να χάσουν λίπος και να διατηρήσουν την άλιπη μάζα.

Το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ συμφωνεί, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν προσλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας.

Εν τω μεταξύ, μια ανάλυση του 2019 υποδηλώνει ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάκτησης κιλών μετά την απώλεια βάρους.

Όφελος για τους άπαχους μύες

Μια ανασκόπηση του 2018 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης προώθησαν σημαντικά την αύξηση των άπαχων μυών σε άτομα που εκτελούν προπόνηση άσκησης αντίστασης.

Πρόληψη της απώλειας μυϊκής μάζας

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής σημειώνει ότι, όταν οι άνθρωποι φτάσουν περίπου στα 50 έτη, χρειάζονται επιπλέον πρωτεΐνη στη διατροφή τους - το ισοδύναμο 1 γραμμαρίου (g) επιπλέον ανά κιλό (kg) σωματικού βάρους. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Μια μελέτη του 2019 συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 0,8 g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά για να επιτύχουν βέλτιστα αποτελέσματα υγείας.

Τέλος, όταν ψάχνετε να αγοράσετε ένα shake πρωτεΐνης, καλό είναι να εξετάσετε τα εξής στοιχεία:

-Τον τύπο πρωτεΐνης που περιέχει

-το αν το προϊόν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα ή όχι

-την ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχει

-εάν το προϊόν μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου

-εάν περιέχει ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.


Σχετικά Άρθρα