ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη του φυλλικού οξέος θα σάς εκπλήξουν

22 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Το φυλλικό οξύ (ή βιταμίνη Β9) είναι απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες. Τα οφέλη του για την υγεία περιλαμβάνουν πολλές και ενδιαφέρουσες πτυχές που λίγοι μη ειδικοί γνωρίζουμε...

Χαμηλότερος κίνδυνος ελαττωμάτων στο νευρικό σύστημα

Μια επαρκής ποσότητα φυλλικού οξέος είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς βοηθά στην πρόληψη του νευρικού σωλήνα. Αυτό το ζήτημα παρουσιάζεται όταν ο νευρικός σωλήνας, ο οποίος σχηματίζει τον πρώιμο εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, δεν κλείνει σωστά. Αυτό συμβαίνει στην αρχή της εγκυμοσύνης και μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η δισχιδής ράχη ή η ανεγκεφαλία.

Μικρότερος κίνδυνος εγκεφαλικού

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα χαμηλότερα επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη. Τα υψηλά επίπεδα αυτού του αμινοξέος συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού. Ενώ οι μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι το συστατικό αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αρκετές έχουν βρει ότι η υψηλότερη πρόσληψη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μειωμένος κίνδυνος γνωστικής παρακμής

Η ομοκυστεΐνη σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ενώ οι μελέτες δεν έχουν δείξει ότι η λήψη φυλλικού οξέος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, εκείνοι που διατρέχουν κίνδυνο γνωστικής παρακμής σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη του. Μελέτες αναφέρουν  ότι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης και της εκτελεστικής λειτουργίας σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Προστασία από τον καρκίνο

Η έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ φυλλικού οξέος και καρκίνου έχει δώσει ποικίλα αποτελέσματα. Κάποιες μελέτες, όπως μία από το 2017, υποδηλώνουν ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου.

Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης και του καρκίνου. Προκειμένου, όμως, να προσλάβουμε τα οφέλη της βιταμίνης Β9, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε σε ποια τρόφιμα αυτή περιέχεται.

Οι πιο πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, τα λαχανικά, ιδιαίτερα τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα και τα σπαράγγια, κάποια φρούτα και χυμοί φρούτων, ιδιαίτερα πορτοκάλια, φασόλια, μπιζέλια και ξηροί καρποί, τα μαυρομάτικα φασόλια και τα φιστίκια.

Τα τρόφιμα που οι εταιρείες συχνά εμπλουτίζουν με τη βιταμίνη αυτή είναι:

-εμπλουτισμένο αλεύρι καλαμποκιού

-εμπλουτισμένα δημητριακά

-εμπλουτισμένο αλεύρι ψωμιού, ζυμαρικά, ρύζι και καλαμποκάλευρο.




Σχετικά Άρθρα