ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ανθυγιεινά σνακ αναιρούν τα οφέλη των υπόλοιπων υγιεινών γευμάτων

18 September 2023, 09:00

images

Το 1/4 των ανθρώπων στερείται των οφελών των υγιεινών γευμάτων, τρώγοντας ανθυγιεινά σνακ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Nutrition από ερευνητές από το School of Life Course & Population Sciences και το ZOE, περιγράφουν λεπτομερώς τις συνήθειες σνακ 854 ατόμων από τη μελέτη ZOE PREDICT.

Η Δρ Sarah Berry από το King's College του Λονδίνου και επικεφαλής επιστήμονας στο ZOE, δήλωσε σχετικά: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 95% από εμάς τρώμε σνακ και ότι σχεδόν το ¼ των θερμίδων μας προέρχεται από σνακ, το να αντικαταστήσετε ανθυγιεινά σνακ όπως μπισκότα, πατατάκια και κέικ με υγιεινά σνακ όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας».

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η ανάλυση έδειξε ότι δεν είναι κακό να συμπεριλαμβάνετε τα σνακ στη διατροφή σας, εφόσον αυτά είναι υγιεινά. Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι τα σνακ καλής ποιότητας, μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη μεταβολική υγεία και μειωμένη πείνα.

Ωστόσο, το 26% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έτρωγε υγιεινά κύρια γεύματα και ανθυγιεινά σνακ. Τα κακής ποιότητας σνακ, όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και οι γλυκές λιχουδιές, συσχετίστηκαν με χαμηλότερους δείκτες υγείας και έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται πεινασμένοι. Τα ανθυγιεινά σνακ συνδέθηκαν επίσης με υψηλότερο ΔΜΣ, υψηλότερη μάζα σπλαχνικού λίπους και υψηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων μετά το γεύμα -την περίοδο μετά το φαγητό-, τα οποία σχετίζονται με μεταβολικές ασθένειες, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακή νόσο και παχυσαρκία.

Τα πιο δημοφιλή σνακ που καταναλώθηκαν ήταν μπισκότα, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι, τυρί και βούτυρο, κέικ και πίτες και γκρανόλα ή μπάρες δημητριακών. Τα σνακ με τη μεγαλύτερη συμβολή στην πρόσληψη θερμίδων ήταν τα κέικ και οι πίτες (14%), τα δημητριακά πρωινού (13%), το παγωτό και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), οι ντόνατς και τα αρτοσκευάσματα (12%), οι καραμέλες (11%), τα μπισκότα και τα brownies (11%), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (11%).

Η Δρ Kate Bermingham από το King's College του Λονδίνου και ανώτερη επιστήμονας στο ZOE συμπλήρωσε: "Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την υπάρχουσα βιβλιογραφία ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι ο κινητήριος παράγοντας για θετικά αποτελέσματα υγείας από τα τρόφιμα. Το να φροντίζετε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και τα όσπρια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας».

Σχετικά Άρθρα