ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνδέεται το αλκοόλ με το έκζεμα;

11 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί φαγούρα, ξηρό και σκασμένο δέρμα. Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα αυξάνοντας τη φλεγμονή, αλλάζοντας την ανοσολογική απόκριση ή επιβραδύνοντας την επούλωση του δέρματος. Βέβαια, οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν όλο και περισσότερα για τον ακριβή ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το αλκοόλ στην ανάπτυξη του εκζέματος. Μέχρι στιγμής, οι μελέτες δεν έχουν δείξει με βεβαιότητα ότι το αλκοόλ προκαλεί άμεσα νέες περιπτώσεις εκζέματος.

Ωστόσο, ορισμένα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αλκοόλ κι εκζέματος. Μία  συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2018, αποκάλυψε μία θετική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της ατοπικής δερματίτιδας (AD) στα παιδιά, ενός τύπου εκζέματος.

Στην ανασκόπηση, τα μωρά των οποίων οι γονείς έπιναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ατοπική δερματίτιδα. Αυτό υποδηλώνει, αλλά δεν αποδεικνύει, ότι μπορεί να υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη και του εκζέματος στους απογόνους.

Το αν η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί την ανάπτυξη εκζέματος σε εφήβους και ενήλικες, είναι λιγότερο σαφές. Η ίδια ανασκόπηση του 2018 δεν βρήκε απόλυτη συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης αλκοόλ και του εκζέματος σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Παράλληλα, σε άτομα που έχουν ήδη έκζεμα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει έξαρση στα συμπτώματα και μπορεί να διαπιστώσουν ότι ξαφνικά εμφανίζουν περισσότερο κνησμό ή ξηροδερμία μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Μερικές φορές, μια έξαρση μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι συμπτωματική ή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς άλλους παράγοντες. Ωστόσο, άρθρο του 2017 υποστηρίζει ότι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα σε άτομα με έκζεμα, επειδή υπάρχει ήδη μια αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του αλκοόλ και της ψωρίασης, που είναι μία άλλη φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος.

Τέλος, κριτική του 2021 σημειώνει ότι το αλκοόλ αυξάνει τη φλεγμονή του δέρματος σε όλους τους ανθρώπους, καθιστώντας πιθανή την επιδείνωση υπάρχουσας φλεγμονής στο δέρμα που έχει προσβληθεί από έκζεμα.


Σχετικά Άρθρα