ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σωστή ενυδάτωση και διατροφή με το πλέον καλοκαιρινό φρούτο

03 Ιουλίου 2021, 09:00

images

Το καρπούζι είναι το δροσερό φρούτο- σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Αλλά εκτός από δροσερό και νόστιμο, το καρπούζι είναι ωφέλιμο για την υγεία μας παρέχοντάς μόνο ελάχιστες θερμίδες...

Μόλις 46 θερμίδες έχει μια μέτρια μερίδα του ζουμερού αυτού φρούτου που είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και A και σε άλλες επωφελείς φυτικές ενώσεις.

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πολύ νερό είναι σημαντική για τον οργανισμό μας ώστε να παραμένει ενυδατωμένος. Το καρπούζι ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αφού συνίσταται κατά 92% από νερό. Εξάλλου, το καρπούζι ανήκει στα φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες και ταυτόχρονα με πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμένα περιέχει:

Βιταμίνη C: 21% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη : 18% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Κάλιο: 5% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Μαγνήσιο: 4% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνες B1, B5 and B6: 3% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Περιέχει επίσης πολλά καροτενοειδή, όπως η β-καροτίνη και το λυκοπένιο, αλλά και κιτρουλλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ.

Και βέβαια ερευνητές έχουν μελετήσει το λυκοπένιο και άλλες φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο καρπούζι για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Και παρότι η πρόσληψη λυκοπενίου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κάποιων τύπων καρκίνου, τα αποτελέσματα των μελετών παραμένουν ασαφή, με την ισχυρότερη μέχρι τώρα σύνδεση να αναδεικνύεται ανάμεσα στο λυκοπένιο και τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

Τέλος, σε μια μελέτη του 2015, οι επιστήμονες τάισαν τα πειραματόζωα με σκόνη καρπουζιού και διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα τρωκτικά αυτά ανέπτυξαν χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και λιγότερο οξειδωτικό στρες.

Ενώ σε προηγούμενη μελέτη, χορηγήθηκε σε ανθρώπους χυμός ντομάτας πλούσιος σε λυκοπένιο και με προσθήκη βιταμίνης C. Συνολικά, οι δείκτες φλεγμονής μειώθηκαν, ενώ τα αντιοξειδωτικά αυξήθηκαν. Σημειώνεται ότι το καρπούζι περιέχει και λυκοπένιο αλλά και βιταμίνη C, ενώ ως αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο μπορεί, επίσης, να βοηθάει την εγκεφαλική υγεία, καθυστερώντας για παράδειγμα την έναρξη και την εξέλιξη της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Σχετικά Άρθρα