ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η διατροφή διαταράσσει τα μικρόβια του εντέρου και αυξάνει το βάρος μας

17 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Οι δίαιτες δυτικού τύπου, οι οποίες είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, συνδέονται με την αύξηση βάρους. Με τη σειρά του, το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Οι μηχανισμοί στο σώμα που διέπουν αυτές τις σχέσεις δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά θεωρείται ότι εμπλέκονται σε αυτούς το ανοσοποιητικό σύστημα και τα μικρόβια που ζουν στο έντερο.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Ivaylo Ivanov από το Πανεπιστήμιο Columbia, έχουν χρησιμοποιήσει ποντίκια για να εξετάσουν αυτές τις περίπλοκες σχέσεις. Στη νέα τους μελέτη, συνέκριναν ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη με ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Τα ποντίκια που τρέφονταν με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, κέρδισαν βάρος σε σύγκριση με τα ποντίκια που τρέφονταν με κανονική τροφή με βάση τα δημητριακά. Ανέπτυξαν επίσης πρώιμα σημάδια διαβήτη. Μετά από μόλις μια εβδομάδα σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, τα ποντίκια παρουσίασαν αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο έντερό τους. Συγκεκριμένα, είχαν λιγότερα Th17 ανοσοκύτταρα, τα οποία πιστεύεται ότι βοηθούν στην προστασία από την αύξηση βάρους και τα μεταβολικά προβλήματα.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι, σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, τα επίπεδα αυτών των βακτηρίων μειώθηκαν απότομα, ακολουθούμενη από πτώση της παραγωγής των κυττάρων Th17.

Όταν οι ερευνητές εργάστηκαν με ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράξουν κύτταρα Th17, η παρουσία των βοηθητικών βακτηρίων δεν προστάτευσε τα ζώα από αύξηση βάρους και σημάδια μεταβολικής νόσου. Αντίθετα, όταν οι ερευνητές αποκατέστησαν τα κύτταρα Th17 στα ποντίκια, τα ποντίκια διατήρησαν ένα υγιές βάρος και δεν ανέπτυξαν πρώιμα σημάδια διαβήτη. Η μεταμόσχευση των βοηθητικών βακτηρίων σε κανονικά ποντίκια στη δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, είχε παρόμοια προστατευτική δράση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν αλλαγές στα μικρόβια του εντέρου των ποντικών που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ανακάλυψαν ότι η διατροφική σακχαρόζη, αύξησε σημαντικά την ποσότητα βακτηρίων στο έντερο από μία οικογένεια που ονομάζεται Erysipelotrichaceae. Αυτά τα βακτήρια, με τη σειρά τους, φάνηκε να απωθούν τα χρήσιμα βακτήρια που πυροδοτούν την παραγωγή των κυττάρων Th17.

Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα κύτταρα Th17 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης βάρους και των μεταβολικών ασθενειών. Διαπίστωσαν ότι, κανονικά, τα κύτταρα Th17, βοηθούν στην επιβράδυνση της πρόσληψης ορισμένων διατροφικών λιπών στα εντερικά κύτταρα και στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο. Χωρίς τα κύτταρα Th17, η απορρόφηση λίπους και η φλεγμονή του εντέρου αυξήθηκαν.

Απαιτείται περισσότερη εργασία για την κατανόηση των επιπτώσεων της διατροφικής ζάχαρης στα μικρόβια του εντέρου στον άνθρωπο.


Σχετικά Άρθρα