ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η δίαιτα πλούσια σε λιπαρά επηρεάζει τον εγκέφαλο

25 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί όχι μόνο να αυξήσουν την περιφέρεια της μέσης μας αλλά και να βλάψουν τον εγκέφαλό μας.

Ειδικότερα, μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου Νότιας Αυστραλίας (UniSA), τον καθηγητή Xin-Fu Zhou και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, έδειξε μια σαφή συσχέτιση μεταξύ ποντικών που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαβήτη και της επακόλουθης επιδείνωσης των γνωστικών τους ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης άγχους, κατάθλιψης και επιδείνωσης της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ποντίκια με μειωμένη γνωστική λειτουργία είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υπερβολικό βάρος λόγω κακού μεταβολισμού που προκαλείται από εγκεφαλικές αλλαγές.

Η νευροεπιστήμονας και βιοχημικός του UniSA και αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, επισημαίνει ότι η έρευνα προσθέτει στοιχεία στον αυξανόμενο όγκο δεδομένων  που συνδέουν τη χρόνια παχυσαρκία και το διαβήτη με τη Νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία προβλέπεται να φτάσει τις  100 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2050.

"Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας ψυχιατρικές διαταραχές και τη γνωστική έκπτωση. Το αποδείξαμε αυτό στη μελέτη μας με ποντίκια", λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Bobrovskaya.

Στη μελέτη, τα ποντίκια ακολούθησαν τυχαία μια τυπική δίαιτα ή μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες, ξεκινώντας από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων. Η πρόσληψη τροφής, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης παρακολουθούνταν σε διαφορετικά διαστήματα, σε συνδυασμό με τεστ ανοχής γλυκόζης, ινσουλίνης και γνωστικής δυσλειτουργίας.

Τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά κέρδισαν πολύ βάρος, ανέπτυξαν αντίσταση στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα σε σύγκριση με αυτά που τρέφονταν με τυπική δίαιτα. Παράλληλα, γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο ενώ τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.

«Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περίπου 55% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και ο διαβήτης θα διπλασιάσει αυτόν τον κίνδυνο», τονίζει  η Bobrovskaya.

"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Ένας συνδυασμός παχυσαρκίας, ηλικίας και διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, της Νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας."


Σχετικά Άρθρα