ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηλή η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ στην Κύπρο

06 Αυγούστου 2021, 19:59

images

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το 2019, το 8,4% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ κατανάλωνε αλκοόλ καθημερινά, 28,8% εβδομαδιαίως, 22,8% μηνιαίως ενώ το 26,2% δεν κατανάλωσαν ποτέ ή καθόλου μέσα στον χρόνο.

Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με υψηλότερη εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ με ποσοστό 30,4%. Ακόμη, στην Κύπρο το 4%, του πληθυσμού δηλώνει βαριά κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.  Όσον αφορά αυτούς που δεν καταναλώνουν ποτέ αλκοόλ η Κύπρος σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό χάσματος μεταξύ αντρών και γυναικών με ποσοστά 12,8% των ανδρών έναντι 44,2% των γυναικών.

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία

Το χαμηλότερο ποσοστό εκείνων που κατανάλωναν αλκοόλ καθημερινά ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες καταγράφηκε μεταξύ εκείνων της ηλικίας 15 έως 24 ετών (1,0%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό σε άτομα άνω των 75 ετών (16,0%).

Ωστόσο, η ηλικιακή ομάδα 75+ αντιπροσώπευε επίσης το υψηλότερο ποσοστό (40,3%) που δεν κατανάλωσε ποτέ αλκοόλ ή δεν είχε καταναλώσει καθόλου τους τελευταίους 12 μήνες.

Η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ ήταν αρκετά σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 25 και 64 ετών.

Το υψηλότερο ποσοστό εβδομαδιαίας κατανάλωσης σημειώθηκε μεταξύ των ατόμων ηλικίας 45 έως 54 ετών (33,5%).

Τα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών κατέγραψαν το υψηλότερο μερίδιο κατανάλωσης αλκοόλ μηνιαίως (μία φορά το μήνα κατανάλωση) με ποσοστό 28,5%.

Η ημερήσια και εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ ήταν συχνότερη για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες (13,0% των ανδρών έναντι 4,1% των γυναικών και 36,4% των ανδρών έναντι 21,7% των γυναικών αντίστοιχα).


Υψηλότερο ποσοστό καθημερινής κατανάλωσης κατέχει η Πορτογαλία

Η ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ ήταν η πιο συχνή στην Πορτογαλία το 2019, με το ένα πέμπτο (20,7%) του πληθυσμού να καταναλώνει αλκοόλ καθημερινά. Ακολουθούν οι χώρες: Ισπανία με 13% και η Ιταλία με 12,1%. Το  χαμηλότερο ποσοστό σημείωσαν οι χώρες Λετονία και τη Λιθουανία με ποσοστό περίπου 1% 

Στις Κάτω Χώρες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός (47,3%) κατανάλωνε αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση. Αμέσως μετά ακολούθησε το Λουξεμβούργο (43,1%) και το Βέλγιο (40,8%).

Η μηνιαία κατανάλωση στην ΕΕ ήταν υψηλότερη στη Λιθουανία με 31,3%, τη Λετονία (31,1%) και την Κύπρο (30,4%).

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Κροατία ανέφερε το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού (38,3%) που δεν κατανάλωσε ποτέ αλκοόλ ή δεν είχε καταναλώσει καθόλου τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ των φύλων για καθημερινή κατανάλωση στην Πορτογαλία και την Ισπανία

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι άνδρες κατανάλωναν αλκοόλ συχνότερα από τις γυναίκες. Τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ αντρών και γυναικών εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία με 33,4% του αντρικού πληθυσμού έναντι 9,7% του γυναικείου και στην Ισπανία (20,2% έναντι 6,1%) για καθημερινή κατανάλωση.

Όσον αφορά την εβδομαδιαία κατανάλωση,  η Ρουμανία είχε το μεγαλύτερο κενό μεταξύ αντρών και γυναικών (32,2% έναντι 6,6%) και η Σλοβακία (30,6% έναντι 8,8%). Ωστόσο, οι αναλογίες της μηνιαίας πρόσληψης ήταν παρόμοιες μεταξύ των δύο φύλων.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ατόμων που δεν κατανάλωσαν ποτέ αλκοόλ ή δεν είχαν καταναλώσει καθόλου τους τελευταίους 12 μήνες. Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων εντοπίστηκε στην Κύπρο (12,8% άνδρες έναντι 44,2% γυναίκες), τη Βουλγαρία (16,2% έναντι 42,0%) και την Ιταλία (21,5% έναντι 46,7%).

Επεισόδια βαριάς κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών τουλάχιστον μία φορά το μήνα ήταν περισσότερα στη Δανία, τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο.

Η βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως η κατάποση ισοδύναμου περισσότερων από 60 g καθαρής αιθανόλης. Ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, μεταξύ των ποσοστών 4% (Κύπρος και Ιταλία) και 38% (Δανία) των ενηλίκων ανέφεραν ότι είχαν επεισόδια βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Μεταξύ αυτών, η πλειοψηφία το έκανε κάθε μήνα, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό δήλωσαν ότι το κάνουν αυτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.


Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα