ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πράσινο τσάι για πιο υγιή εγκέφαλο

10 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Free Radical Biology and Medicine, αναφέρει ότι το πράσινο τσάι βοηθά στην πρόληψη της άνοιας, αποτρέποντας το σχηματισμό των χαρακτηριστικών πλακών στον εγκέφαλο.

Για τη θετική αυτή επίδραση του πράσινου τσαγιού στην ανθρώπινη υγεία "ευθύνονται" οι κατεχίνες, μερικές εκ των οποίων βρίσκονται στα σταφύλια και το κόκκινο κρασί. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τις ικανότητές τους να εξαλείφουν το σχηματισμό των πλακών, που συγκεντρώνονται μεταξύ των νευρώνων και διαταράσσουν τη λειτουργία των κυττάρων.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε την αποτελεσματικότητα 21 ενώσεων σε ένα τρισδιάστατο εργαστηριακό μοντέλο νευρικού ιστού επενδυμένο με δερματικά κύτταρα, τα οποία είχαν τροποποιηθεί ώστε να μετατραπούν σε βλαστικά κύτταρα.

Η Δρ Dana Cairns, συνεργάτης στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Tufts και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε για την έρευνα ότι «σταθήκαμε τυχεροί που μερικά από αυτά τα στοιχεία που εξετάσαμε, έδειξαν αρκετά ισχυρή αποτελεσματικότητα».

Πάντως, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν είναι 100% σίγουροι ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να αναχαιτίσουν την εξέλιξη της άνοιας, όπως θα έκανε ένα δοκιμασμένο φάρμακο. Σημείωσαν μάλιστα ότι κάποιες από αυτές δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δηλαδή τον προστατευτικό φραγμό μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, των κυττάρων και άλλων συστατικών που συνθέτουν τον εγκεφαλικό ιστό.


Σχετικά Άρθρα