ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Η σωστή αναλογία υδατανθράκων, λίπους και φυτικών ινών

11 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Η τήρηση μίας υγιεινής διατροφής είναι δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κυκλοφόρησε νέες διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες που διευκρινίζουν πόσες φυτικές ίνες, πόσο λίπος και πόσους υδατάνθρακες πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματά μας.

Για τους ενήλικες, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ προτείνουν μία σχετικά χαμηλή σε λιπαρά διατροφή με τα ίδια άτομα να καταναλώνουν τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών και 25 γραμμάρια φυσικών διαιτητικών ινών την ημέρα. Οι νέες οδηγίες συνιστούν επίσης ότι η πρόσληψη υδατανθράκων προέρχεται κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και σπόρους για όλους ηλικίας 2 ετών και άνω.

Η Grace Derocha, RD, CDCES, MBA, εθνική εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, αναφέρει ότι οι προηγούμενες διατροφικές οδηγίες για το διάστημα 2020-2025, δεν ήταν τόσο συγκεκριμένες σχετικά με τους τύπους λίπους ή υδατανθράκων που έπρεπε να καταναλωθούν και δεν περιέγραφαν τις ακριβείς ποσότητες φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών.

«Οι ενημερωμένες οδηγίες του ΠΟΥ είναι μια καλή υπενθύμιση ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι επίσης σημαντική», αναφέρει η Derocha. «Το να κάνετε υγιεινές για την καρδιά επιλογές στο λίπος και στους υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά είναι ένα βασικό στοιχείο», προσθέτει.

Η  Derocha επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανταποκριθεί κανείς σε αυτές τις καθημερινές συστάσεις για φρούτα και λαχανικά. 

Μερικοί εξ αυτών είναι οι ακόλουθοι:

- 1 φλιτζάνι φυλλωδών λαχανικών ή ½ φλιτζάνι λαχανικών είναι περίπου 75 γραμμάρια λαχανικών.

- 1 φλιτζάνι φρούτων (ή ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους) έχει 140 γραμμάρια, αλλά ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με το φρούτο.

- 1 φλιτζάνι φρούτων έχει περίπου 3-4 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του φρούτου.

- 1 φλιτζάνι λαχανικών έχει περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά αυτό εξαρτάται και από τον τύπο του λαχανικού.

Η διαιτολόγος Julie Cunningham, MPH, RDN, LDN, CDCES, IBCLC, υποστηρίζει ότι ο προηγούμενος γενικός κανόνας που διδάχτηκε στους περισσότερους διατροφολόγους για τη σύσταση πρόσληψης φυτικών ινών στα παιδιά, ήταν «η ηλικία +5». Έτσι, για παράδειγμα, ένα παιδί 4 ετών θα χρειαζόταν στην ηλικία του (4) συν 5 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, δηλαδή συνολικά 9 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

«Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ προτείνουν σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, ξεκινώντας από 15 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω», καταλήγει.



Σχετικά Άρθρα