ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιοι παράγοντες είναι πιο πιθανό να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους

10 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Η κύρια αιτία παχυσαρκίας είναι η μακροπρόθεσμη ενεργειακή ανισορροπία – η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων από ό,τι το σώμα μπορεί να "κάψει". Η έρευνα σχετικά με τις διατροφικές πρακτικές για την απώλεια βάρους, είναι επομένως το κλειδί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Πρόσφατα, ερευνητές μελέτησαν το πώς τα χαρακτηριστικά των γευμάτων επηρεάζουν τη θερμιδική πρόσληψη σε 4 διαφορετικά διατροφικά πρότυπα. Διαπίστωσαν ότι η ενεργειακή πυκνότητα των γευμάτων, το πόσο γρήγορα καταναλώνονταν τα γεύματα και η κατανάλωση υπερ-εύγευστων τροφίμων , επηρέασαν τη θερμιδική πρόσληψη. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 35 άτομα που συμμετείχαν σε δύο μελέτες ενδονοσοκομειακής σίτισης. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών και είχαν σταθερό βάρος για τους προηγούμενους 6 μήνες.

Κατά τη διάρκεια των μελετών, εκτέθηκαν, είτε σε ελάχιστα επεξεργασμένες δίαιτες, οι οποίες διέφεραν ευρέως στην περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά, είτε σε δίαιτες με μέτρια επίπεδα υδατανθράκων και λίπους που ποικίλλουν σε εξαιρετικά επεξεργασμένα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε δύο διαφορετικές δίαιτες με εναλλασσόμενα μενού 7 ημερών για 2 εβδομάδες το καθένα. Τους ζητήθηκε να τρώνε όσο ήθελαν.

Συνολικά, οι ερευνητές είχαν πλήρη δεδομένα για 2.733 γεύματα, συμπεριλαμβανομένων της ενεργειακής τους πυκνότητας, της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, της ταχύτητας κατανάλωσης και του ποσοστού των υπερ-εύγευστων τροφίμων που καταναλώθηκαν - που ορίζονται ως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο, λίπος και ζάχαρη ή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή αλάτι.

Στο τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενεργειακή πυκνότητα, το ποσοστό των εξαιρετικά εύγευστων τροφίμων που καταναλώνονται και το ποσοστό κατανάλωσης, συσχετίζονται με αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη σε όλες τις δίαιτες: χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, δίαιτα βασισμένη σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα και δίαιτα βασισμένη σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών συσχετίζεται με αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη μόνο σε μη επεξεργασμένες και εξαιρετικά επεξεργασμένες δίαιτες με μέτρια επίπεδα υδατανθράκων και λίπους.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών προηγούμενου γεύματος, συνδέθηκε με μεγαλύτερη ενεργειακή πρόσληψη στα επόμενα γεύματα στις δίαιτες χαμηλών λιπαρών και χαμηλών υδατανθράκων, αλλά μειωμένη πρόσληψη κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά επεξεργασμένης διατροφής.

Οι ερευνητές έγραψαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η ενεργειακή πυκνότητα, ο ρυθμός κατανάλωσης, το ποσοστό πρωτεΐνης και τα εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα που καταναλώνονται, είναι σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες της ενεργειακής πρόσληψης.



Σχετικά Άρθρα