ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια φρούτα χρειάζονται στη διατροφή όσοι ακολουθούν αντικαρκινική θεραπεία

07 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες μπορεί να ωφελήσουν τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο. Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες παρενέργειες της χημειοθεραπείας, όπως η κόπωση. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φρούτα, μπορεί να είναι ευεργετικές παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ακολουθούν θρεπτικές δίαιτες, έχουν 11%-28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν λιγότερο θρεπτικές δίαιτες.

Πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και οι κλημεντίνες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη και η β-καροτίνη.

Το οξειδωτικό στρες είναι η ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τη βλάβη των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Η συσσώρευση οξειδωτικού στρες είναι υπεύθυνη για πολλές παρενέργειες χημειοθεραπείας.

Η βιταμίνη C βοηθά επίσης το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο για άτομα που εμφανίζουν αναιμία, ως παρενέργεια της θεραπείας του καρκίνου.

Φράουλες και άλλα μούρα

Οι φράουλες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, μόλις 1 φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες περιέχει 2,9 γραμμάρια φυτικών ινών. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία.

Παρόμοια φρούτα που προσφέρουν τα ίδια οφέλη περιλαμβάνουν τα βατόμουρα και τα σμέουρα.

Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά από τα ίδια θρεπτικά συστατικά και ενώσεις με τα άλλα φρούτα αυτής της λίστας, όπως φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ, οι μπανάνες μπορεί να είναι ένα φρούτο το οποίο θα δεχτεί ευκολότερα το στομάχι ατόμων με ναυτία που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία.

Οι μπανάνες είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου και μαγνησίου, επομένως είναι χρήσιμες για την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών που χάνει το σώμα από τον έμετο.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο μπορεί να είναι ευεργετικά για να βοηθήσουν στην αναγέννηση των μαλλιών μετά τη χημειοθεραπεία, καθώς περιέχουν βιοτίνη, μια βιταμίνη που βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Ένα μέτριο αβοκάντο περιέχει περίπου 1,85 μικρογραμμάρια βιοτίνης, το 6% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας. Όπως και με τις μπανάνες, το αβοκάντο είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών.

Οι γιατροί μπορούν να παρέχουν πρόσθετες διατροφικές συμβουλές σε άτομα με καρκίνο. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρετε τυχόν παρενέργειες της θεραπείας σε γιατρό. Ενώ οι αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του καρκίνου, δεν αντικαθιστούν τις θεραπείες που συνταγογραφούνται από τον γιατρό.


Σχετικά Άρθρα