ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περισσότερο ύπνο για ευκολότερη απώλεια βάρους

09 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Mελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine αναφέρει ότι οι περισσότερες ώρες ύπνου κάθε βράδυ ενδέχεται να διευκολύνουν την απώλεια βάρους.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 80 ενήλικες, ηλικίας 21 έως 40 ετών με παχυσαρκία, οι οποίοι συνήθως κοιμόντουσαν λιγότερες από 6,5 ώρες τη νύχτα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια προσαρμοσμένη συμβουλευτική συνεδρία για την υγιεινή του ύπνου. Κοιμήθηκαν στα κρεβάτια τους και παρακολουθούσαν τον ύπνο τους με φορητές συσκευές. Διατήρησαν την κανονική τους ρουτίνα, ενώ οι ερευνητές δεν τους συνέστησαν να αλλάξουν τη διατροφή τους ή τις συνήθειες άσκησης.

Κατά μέσο όρο, οι μελετητές συμβούλεψαν τους συμμετέχοντες να αυξήσουν τον ύπνο τους κατά 1,2 ώρες για να κοιμούνται 8,5 ώρες κάθε βράδυ. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες ελέγχου, εκείνοι που αύξησαν τον ύπνο τους μείωσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη, κατά μέσο όρο, κατά 270 θερμίδες την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το ποσό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απώλεια 26 κιλών σε διάστημα 3 ετών. Αυτή η μελέτη είναι σύμφωνη με προηγούμενη έρευνα που συνδέει τη στέρηση ύπνου και τις διαταραχές στη ρύθμιση της όρεξης και την αύξηση βάρους.

«Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η απώλεια ύπνου οδηγεί σε αυξήσεις στην πρόσληψη τροφής και αύξηση βάρους. Στη μελέτη μας, δείξαμε για πρώτη φορά ότι σε ένα περιβάλλον πραγματικών λέξεων, η αντικειμενικά παρακολουθούμενη θερμιδική πρόσληψη μειώνεται όταν ο ύπνος παρατείνεται σε άτομα που συνήθως κοιμούνται λιγότερο από 6,5 ώρες», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Estra Tasali , διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου του UChicago στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Healthline.

Επιπλέον, ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τους παράγοντες του κιρκάδιου ρυθμού και να επηρεάσει όταν οι άνθρωποι τρώνε. Ο περιορισμός του ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και να συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Ο Ryan Fiorenzi, πιστοποιημένος σύμβουλος ύπνου και ιδρυτής του StartSleeping.org, είπε ότι έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που έχουν βρει μια άμεση σχέση μεταξύ της σύντομης διάρκειας ύπνου και της παχυσαρκίας, μία από τις οποίες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες τη νύχτα ήταν πιο πιθανό να έχουν παχυσαρκία από τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν περισσότερες από 7 ώρες τη νύχτα.

«Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι ο καλός ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία και την ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους. Και ο κακός ύπνος είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αύξηση βάρους και μεταβολικές διαταραχές», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα