ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε τροφές που "τονώνουν" την εγκεφαλική λειτουργία ακόμα και στη τρίτη ηλικία

04 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Όπως έχουν δείξει τελευταίες έρευνες, ακόμα και στην τρίτη ηλικία ο εγκέφαλος έχει την τάση να "επιδιορθώνει" τους νευρώνες και να αναγεννάται. Αλλά ενώ αυτή η διαδικασία είναι εύκολη στα νεανικά χρόνια, όταν ξεπεράσουμε τα 50, πρέπει να δώσουμε με τις συμπεριφορές και τις συνήθειές μας ένα "χέρι" βοηθείας. 

Όπως αναφέρει στην δημοσίευσή της στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, η Δρ Teresa Liu-Ambrose, PhD, PT από το University of British Columbia, τα κύτταρά μας συνεχίζουν μέχρι και τα 90 μας χρόνια να εργάζονται σκληρά για να δημιουργήσουν μνήμες και να μας κρατήσουν έξυπνους. "Αλλά πρέπει να επενδύσετε στον εγκέφαλό σας", σημειώνει η ειδικός. 

Κι ένας βασικός τρόπος "επένδυσης" στην υγεία του εγκεφάλου είναι -εκτός από την κίνηση, την γυμναστική- η σωστή διατροφή. Σε γενικές γραμμές όλοι γνωρίζουμε τι είναι υγιεινό και αν θέλουμε, τρώμε σωστά. Αλλά οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πέντε τροφές που είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμες για τον εγκέφαλο και αυτές είναι:

-Τα βατόμουρα για τα οποία η πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι μέχρι που καθυστερούν την έλευση της άνοιας.

-Ο καφές που -αν τον καταναλώνουμε καθημερινά αλλά με μέτρο- μπορεί μέχρι και να προλάβει τη Νόσο Πάρκινσον.

-Οι διάφοροι ξηροί καρποί και σπόροι που είναι πλούσιοι σε βιταμίνη D και εκτός από τον εγκέφαλο, έχουν καλή επιρροή και στην υγεία της καρδιάς.

-Το αβοκάντο που έχει δράση κατά της υπέρτασης και βοηθά στον έλεγχο της κακής χοληστερίνης.

-Τα προϊόντα στα οποία διατηρείται ο φλοιός. Τα αναποφλοίωτα ρύζια, αλεύρια κλπ.


Σχετικά Άρθρα