ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Τρώμε και πίνουμε για να χαρούμε κι όχι για να αρρωστήσουμε

31 Δεκεμβρίου 2022, 08:00

images

Το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, είτε πρόκειται για μία οικογενειακή συγκέντρωση χωρίς επισημότητες, είτε για επίσημο δείπνο, περιλαμβάνει πολύ φαγητό και ποτό! Δεν είναι σπάνιο λοιπόν κάποιοι να υποδέχονται το νέο έτος στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων με γαστρεντερικά προβλήματα ή μέθη.

Καταρχάς ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν τα άτομα με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και όσοι υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη ή ηπατολογικά και νεφρολογικά χρόνια νοσήματα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να τρώνε και να πίνουν με μέτρο σε μόνιμη βάση συμπεριλαμβανομένων των ρεβεγιόν.

Για τους υπόλοιπους ισχύουν οι γενικές οδηγίες:

- Δεν παραμένουμε όλη μέρα νηστικοί και μετά πάμε να φάμε ...τα πάντα στο δείπνο της Πρωτοχρονιάς. Είναι επόμενο σε αυτήν την περίπτωση να φάμε υπερβολικά και με βουλιμία. 

- Αν πρόκειται για μπουφέ γεμίζουμε μία φορά το πιάτο μας με σαλάτες και μία με όλα τα υπόλοιπα. Αν έχει προηγηθεί ένα γεμάτο πιάτο με σαλάτες, δεν θα φάμε υπερβολικά κρέατα, τυριά και πίττες.

- Πίνουμε με μέτρο. Δύο- τρία ποτήρια κρασί με το φαγητό θα μάς φέρουν σε χαλάρωση και κέφι χωρίς να χαλάσουν τη βραδιά μας.

- Επικεντρώνουμε στις υπόλοιπες χαρές της βραδιάς. Τα τηλεοπτικά προγράμματα -αν μείνουμε σπίτι- ,τη μουσική, το χορό, το παίξιμο παιχνιδιών και χαρτιών, τη συζήτηση... Δεν έχουμε το νου μας μόνο στο φαγητό και το ποτό.

- Δεν τρώμε ετερόκλητα εδέσματα. Θαλασσινά, σούπες, κρέατα, γλυκά, ξηρούς καρπούς, ψωμιά, σαλάτες... Ας αφήσουμε και κάτι για αύριο!

- Πίνουμε μία σόδα ή ανθρακούχο νερό λίγη ώρα πριν ξαπλώσουμε για ύπνο.

Και ευτυχισμένο το 2023! Με Υγεία!


Σχετικά Άρθρα