ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παιδιά και έφηβοι τρώνε όλο και πιο επεξεργασμένα τρόφιμα

12 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Οι θερμίδες που καταναλώνουν παιδιά και ενήλικες από τρόφιμα που είναι υπερβολικά επεξεργασμένα (πχ αλλαντικά) αυξήθηκαν σε ημερήσια βάση από το 61% που ήταν το 1999 στο 67% το 2018. Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξε έρευνα από επιστήμονες στο Friedman School of Nutrition Science & Policy του Tufts University η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο JAMA, και αφορά στοιχεία από 33.795 παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ.

"Κάποια δημητριακά πρωινού και τυποποιημένα ψωμιά είναι υπερβολικά επεξεργασμένα για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και πολλές φορές για να περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που κανονικά δεν θα είχαν, ώστε να δημιουργούν στους καταναλωτές την εντύπωση ότι είναι πιο υγιεινά", εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Fang Fang Zhang, διατροφικός επιδημιολόγος από Friedman School. Και συνεχίζει: 

"Αλλά τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι λιγότερο υγιεινά, έχουν περισσότερη ζάχαρη και αλάτι από τα ελάχιστα επεξεργασμένα ή μη επεξεργασμένα. Η αύξηση στην προτίμηση των παιδιών και εφήβων λοιπόν, μάς ανησυχεί".

Την 20ετία που μελετήθηκε, την μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων παρουσίασαν τα προψημένα και τα έτοιμα γεύματα όπως είναι οι έτοιμες καταψυγμένες πίτσες και τα γλυκά επιδόρπια όπως είναι τα μπισκότα και τα κέικ ή μάφιν.

Η μόρφωση και το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας δεν φάνηκε στην έρευνα να παίζει κάποιο ρόλο. "Η έλλειψη διαφορών σε αυτόν τον τομέα, της μόρφωσης πχ των γονέων, δείχνει ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό", σχολίασε ο Δρ Zhang ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητεί από κράτος και ειδικούς επιστήμονες να ασχοληθούν με το θέμα. 

Το μόνο καλό νέο που έχει να επιδείξει η ίδια μελέτη είναι ότι μέσα στην 20ετία μειώθηκε η κατανάλωση θερμίδων από αναψυκτικά με γλυκαντικά. Κι αυτό κατά τον συγγραφέα είναι ένα καλό παράδειγμα πώς η ενημέρωση των καταναλωτών και η ύπαρξη εναλλακτικών μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα