ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγωτό μέσα στο χειμώνα; Κι όμως κάποιοι συνεχίζουν την «αμαρτία» όλο το χρόνο

17 Δεκεμβρίου 2023, 08:00

images

Το παγωτό μπορεί να περιέχει κορεσμένα λιπαρά και ραφιναρισμένη ζάχαρη, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, η ίδια η διατροφική χοληστερόλη στο παγωτό, δεν συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Ο οργανισμός είναι αυτός που ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης, επομένως, εάν μειωθεί η διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης, το σώμα παράγει περισσότερη, και αντίστροφα. Εξαιτίας αυτού, τα τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη έχουν συνήθως ελάχιστες επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα στους περισσότερους ανθρώπους. Οπότε η "αμαρτία" δεν είναι και τόσο ...αμαρτωλή!

Οι παρασκευαστές συχνά φτιάχνουν παγωτό από κρέμα ή γάλα με πλήρη λιπαρά, η οποία είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Εάν ένα άτομο καταναλώνει τακτικά μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, αυτό μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, το παγωτό, και ιδιαίτερα αυτό που οι εταιρείες τροφίμων το διαφημίζουν ως χαμηλών λιπαρών, συχνά περιέχουν ζάχαρη και υψηλές ποσότητες φυτικών λιπαρών, όπως η καρύδα και το φοινικέλαιο.

Στις οδηγίες για τα ωφέλιμα για την καρδιά τρόφιμα, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) συνιστά να επιλέγετε παγωτό χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά με όχι περισσότερα από 3 γραμμάρια (g) λίπους ανά 1/2 φλιτζάνι. Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να ελέγχουν και την ποσότητα ζάχαρης που εμπεριέχουν αυτά τα είδη παγωτού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν το παγωτό, ως μέρος μιας συνολικής ισορροπημένης διατροφής. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι το μέτρο. Ωστόσο, τα άτομα που ακολουθούν μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή, ειδικά εκείνα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, πρέπει να είναι πιο προσεκτικά. Ένα άτομο με διαβήτη θα πρέπει επίσης να περιορίσει την κατανάλωση τροφών που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα του.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, ένα άτομο θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία υγείας ή διαιτολόγο σχετικά με τις διατροφικές του επιλογές.

Σχετικά Άρθρα