ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πιθανοί κίνδυνοι της γρήγορης απώλειας βάρους

25 Φεβρουαρίου 2023, 08:00

images

Εάν πρέπει να χάσετε βάρος για να φτάσετε στο εύρος του υγιούς βάρους σας, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή εξατομικευμένη για τις θερμιδικές και θρεπτικές σας ανάγκες. Οι δίαιτες γρήγορης απώλειας βάρους , συμπεριλαμβανομένων των διαιτών πολύ χαμηλών θερμίδων και των διαιτών FAD, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Το σώμα σας χρειάζεται αρκετές βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Όλες οι ομάδες τροφίμων είναι απαραίτητες για τη διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Οι δίαιτες γρήγορης απώλειας βάρους, περιορίζουν ή αποκλείουν ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων ή είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες. Και στις 2 περιπτώσεις, κινδυνεύετε από ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Είναι απίθανο να προσλάβει  το σώμα όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ενώ λαμβάνει ελάχιστες θερμίδες. Για παράδειγμα, οι ενήλικες χρειάζονται 1000 έως 1200 mg ασβεστίου ημερησίως. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να μειώσει την αντοχή των οστών οδηγώντας σε οστεοπόρωση. Επιπλέον, η μη κατανάλωση αρκετών υδατανθράκων και πρωτεϊνών μπορεί να καταστρέψει τους μύες. Επομένως, η απώλεια μυών μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως απώλεια λίπους.

Επιβράδυνση μεταβολισμού

Το σώμα σας προσαρμόζεται στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Εάν μειώσετε σημαντικά τις θερμίδες σας, στην αρχή, μπορείτε να χάσετε βάρος. Ωστόσο, αφού το σώμα σας προσαρμοστεί στην πρόσληψη λίγων θερμίδων, η απώλεια βάρους επιβραδύνεται και εν τέλει σταματά.

Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων μόνο κατά 300-500 θερμίδες συνιστάται για υγιή απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους 12 εβδομάδων που σχεδιάστηκε από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας. Το πρόγραμμα στοχεύει σε υγιή απώλεια βάρους, απώλεια βάρους από 0,5 έως 1 κιλό σε μια εβδομάδα.

Μειωμένη συγκέντρωση

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται γλυκόζη. Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι όλη μέρα, μπορεί να δυσκολευτείτε να συγκεντρωθείτε σε μια απαιτητική εργασία.

Κίνδυνος λίθων στη χοληδόχο

Η γρήγορη απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη λίθων στη χοληδόχο.

Αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα

Τέλος, οι περιοριστικές δίαιτες δεν είναι βιώσιμες για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι δίαιτες γρήγορης απώλειας βάρους συχνά οδηγούν σε αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα, επειδή είναι δύσκολο να ζείτε υγιεινά και ισορροπημένα με πολύ λίγη ενέργεια κι ενώ λείπουν θρεπτικά συστατικά.


Σχετικά Άρθρα