ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι γυναίκες άνω των 40 που ακολουθούν τη δίαιτα DASH έχουν καλύτερη γνωστική υγεία

25 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Η δίαιτα DASH είναι μία μέθοδος διατροφής που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Τώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, η συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει αρωγό στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης αργότερα στη ζωή ενός ατόμου.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 5.116 γυναίκες από τις 14.000 που είχαν εγγραφεί στη Μελέτη Γυναικείας Υγείας του NYU. Οι γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση ήταν, κατά μέσο όρο, 46,3 ετών κατά την έναρξη της μελέτης.

Για να διαπιστώσουν τι είδους δίαιτα ακολουθούσαν οι συμμετέχουσες, οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφής. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, βαθμολογήθηκαν στη συνέχεια ώστε να προκύψει ένας βαθμός αντιστοιχίας με τη δίαιτα DASH. Στη συνέχεια, οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για τις επόμενες 3 δεκαετίες και, προς το τέλος αυτής της περιόδου, τους ζητήθηκε να αναφέρουν κάθε είδους γνωστικά προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Για να αξιολογήσουν τις αναφορές των γυναικών, οι ερευνητές τους έκαναν 6 ερωτήσεις που είναι γνωστό ότι είναι ενδεικτικές της ήπιας γνωστικής εξασθένησης που μπορεί να οδηγήσει μεταγενέστερα σε άνοια. Για παράδειγμα, ρωτήθηκαν για πράγματα όπως αν είχαν προβλήματα να προσανατολιστούν σε γνωστούς δρόμους ή δυσκολία να θυμηθούν πρόσφατα γεγονότα.

Οι γυναίκες που έκαναν μια δίαιτα που έμοιαζε περισσότερο με τη δίαιτα DASH όταν ήταν μέσης ηλικίας, ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα γνωστικής έκπτωσης καθώς μεγάλωναν. Γενικότερα, οι υγιεινές για την καρδιά δίαιτες όπως η δίαιτα DASH, η μεσογειακή διατροφή και οι δίαιτες με βάση τα φυτά, φαίνεται να παρέχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, όπως μειωμένη φλεγμονή, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και υγιέστερο μικροβίωμα του εντέρου.

Συνιστάται στους ανθρώπους να υιοθετούν κι άλλες συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής για την καρδιά, πέρα από τις ισορροπημένες διατροφικές επιλογές. Αυτές περιλαμβάνουν περισσότερη σωματική άσκηση, κοινωνικοποίηση, διατήρηση του βάρους, των λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και διακοπή του καπνίσματος.

Σχετικά Άρθρα