ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι φλαβανόλες του κακάο βοηθούν στην καταπολέμηση της απώλειας μνήμης

20 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Σε μία νέα μελέτη, ορισμένοι ηλικιωμένοι βελτίωσαν τις βαθμολογίες τους στα τεστ μνήμης μετά τη λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων που προέρχονται από κακάο. Εάν δεν τρώμε πολλά τρόφιμα με φλαβανόλες - ένα είδος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά, τσάι και κακάο - ένα καθημερινό συμπλήρωμα φλαβανόλης μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να αναστρέψει την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία, αναφέρει η νέα μελέτη.

Για τη μελέτη, σύμφωνα με το Everyday Health, οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε περισσότερους από 3.500 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να λαμβάνουν , είτε ένα καθημερινό συμπλήρωμα φλαβανόλης, είτε ένα χάπι εικονικού φαρμάκου για 3 χρόνια. Το συμπλήρωμα περιείχε 500 χιλιοστόγραμμα (mg) φλαβανολών από κακάο, το οποίο ήταν εντός του εύρους των 400 έως 600 mg που συνιστούσε η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης και ετησίως κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια σειρά από τεστ βραχυπρόθεσμης μνήμης που είχαν σχεδιαστεί για να καταμετρούν τις ανεπαίσθητες αλλαγές σε δεξιότητες, όπως η ανάκληση λέξεων, που τείνουν να φθίνουν όσο μεγαλώνουμε. Ολοκλήρωσαν επίσης έρευνες διατροφής που αξιολόγησαν τη συνολική υγιεινή των τροφίμων που κατανάλωναν και πόσο συχνά έτρωγαν τρόφιμα που είναι γνωστό ότι ήταν πλούσια σε φλαβανόλες.

Το μεγαλύτερο όφελος για τη μνήμη ήταν για άτομα που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Συνολικά, ο αντίκτυπος των φλαβανολών στη μνήμη φάνηκε μέτριος και οι βελτιώσεις μετά από 1 χρόνο για τους ανθρώπους που έπαιρναν συμπληρώματα ήταν πολύ μικρές για να αποκλειστεί η πιθανότητα να οφείλονταν σε τύχη, ανέφεραν οι ερευνητές στις 30 Μαΐου στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, ακολουθούσαν αρκετά υγιεινή διατροφή και ήδη κατανάλωναν πολλές τροφές πλούσιες σε φλαβανόλες.

«Η μνήμη ήταν χειρότερη σε εκείνους τους συμμετέχοντες που είχαν χαμηλότερη από τις κανονική πρόσληψη φλαβανολών και η μνήμη αποκαταστάθηκε όταν οι φλαβανόλες τους έφτασαν σε φυσιολογικά επίπεδα», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Scott A. Small, MD, καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.


Σχετικά Άρθρα