ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι δίαιτες που οδηγούν σε ταχεία απώλεια βάρους δεν είναι απαραίτητα και οι καλύτερες

11 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Σύμφωνα με την American Society for Nutrition, ο πιο δημοφιλής στόχος που θέτουμε την Πρωτοχρονιά είναι να χάσουμε βάρος. Εάν έχετε κι εσείς στόχο να αδυνατίσετε φέτος, μπορεί να αναρωτιέστε ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για να επιτύχετε το στόχο σας. Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, κάθε χρόνο η U.S. News & World Report συγκεντρώνει ομάδα ειδικών γιατρών και διατροφολόγων για να αξιολογήσει επιστημονικά τις πιο δημοφιλείς δίαιτες. Ένα από τα βασικά στοιχεία που κατέστησαν σαφές οι ειδικοί, είναι ότι οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα δεν θεωρούν απαραίτητα την ταχεία απώλεια βάρους τον καλύτερο τρόπο για να χάσετε βάρος.

Μερικές από τις δίαιτες με την υψηλότερη βαθμολογία για γρήγορη απώλεια βάρους, περιλάμβαναν τη δίαιτα ΚΕΤΟ, τη δίαιτα Atkin και τη δίαιτα HMR (μια δομημένη δίαιτα αντικατάστασης γευμάτων). Η δίαιτα ΚΕΤΟ και η δίαιτα Atkin, είναι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και είναι κάπως αμφιλεγόμενες. Τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη. Αυτές οι δίαιτες μπορεί επίσης να είναι περιοριστικές επειδή δεν συμπεριλαμβάνουν υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε ελλείψεις σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, η θειαμίνη, το σελήνιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Ωστόσο, παραμένουν δημοφιλείς λόγω του γεγονότος ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων, βάζει τους ανθρώπους σε μια διαδικασία καύσης λίπους που ονομάζεται «κέτωση», η οποία βοηθά στην καταστολή της όρεξης και στην κατανάλωση τροφής που οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους.

Το συμπέρασμα είναι ότι ειδικοί στη διατροφή υποστηρίζουν ότι οι γρήγορες λύσεις δεν λειτουργούν όταν πρόκειται για απώλεια βάρους. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε αργά και να κάνετε μικρές, βιώσιμες αλλαγές.

Σχετικά Άρθρα