ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οφέλη του χυμού μύρτιλλου και κόκκινου σταφυλιού

30 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Το μύρτιλλο και ο χυμός κόκκινου σταφυλιού μειώνουν τους βιοδείκτες του πλάσματος της φλεγμονής και της βλάβης των ιστών στους ηλικιωμένους άνδρες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Nutrition . 

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ενός μικτού χυμού μύρτιλλου και κόκκινου σταφυλιού ή ενός χυμού εικονικού φαρμάκου στη μνήμη και στους βιοδείκτες του πλάσματος για τη φλεγμονή και τη βλάβη των ιστών σε άνδρες με διαταραχή της μνήμης. 

Οι βιοδείκτες ιστικής βλάβης και φλεγμονής που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες καταστάσεις μειώθηκαν περισσότερο σε όσους κατανάλωναν τον ανάμεικτο χυμό μύρτιλλου και κόκκινου σταφυλιού από εκείνους που έπιναν το χυμό εικονικού φαρμάκου. Η αυξημένη πρόσληψη πολυφαινολών από το χυμό σταφυλιών ευθύνεται για έναν πιθανό μηχανισμό για τη μειωμένη φλεγμονή.

Οι πολυφαινόλες είναι κατηγορία οργανικών χημικών ουσιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την παρουσία πολλών δομικών μονάδων φαινόλης. Ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά αυτών των δομών φαινόλης χαρίζουν τις ξεχωριστές φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες που έχουν ορισμένα τρόφιμα. 

Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα φυτά που τις περιέχουν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και οι μικροβιακές μολύνσεις, ενισχύοντας έτσι τη φυσική τους άμυνα. Έτσι, όταν βρεθούν μέσα στον ανθρώπινο  οργανισμό, έχουν αντίστοιχη βιολογική δράση. 

Σχετικά Άρθρα