ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θέλετε να ζήσετε πολύ; Φάτε λίγο!

03 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Διεθνής επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shinshu μελέτησε τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου ήπατος και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα που πρέπει να μας προβληματίσει. Αν μειώσουμε κατά 30% την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, κερδίζουμε χρόνια ζωής!  

Το συμπέρασμα βέβαια αφορά ανθρώπους που τρώνε παραπάνω από το απόλυτα κανονικό κι άρα έχουν περιθώρια μείωσης της μερίδας τους. 

Ας δούμε πως συμβαίνει αυτό: Ο καρκίνος του ήπατος από την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, το οποίο σχετίζεται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, έχει αυξηθεί παγκοσμίως και στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στην υπερκατανάλωση τροφής.

Η ομάδα των επιστημόνων παρακολούθησε τη συχνότητα εμφάνισης ηπατικών όγκων οφειλόμενων σε λιπώδες ήπαρ σε ποντίκια με το γονίδιο του ιού της ηπατίτιδας C και παρατήρησαν ότι η εμφάνιση καρκίνου του ήπατος μειώθηκε από 41% σε 8% σε διάστημα 15 μηνών, χάρη στον απλό περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού.

Ο Δρ Naoki Tanaka, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shinshu, εξέφρασε την ελπίδα ότι το εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα καθώς και η οδηγία για κατανάλωση φαγητού μέχρι να νιώσουμε κατά 70% πλήρεις, θα εξαλείψει τις περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος που οφείλονται στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Άλλωστε, σε τρεις άλλες δικές του μελέτες στα ίδια πειραματόζωα, διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, κορεσμένα λιπαρά και trans-λιπαρά αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης όγκων του ήπατος, ενώ κατέστη σαφής και ο μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει αυτό. Επομένως, κατά την υπόθεση του Δρ Tanaka, τόσο η ποσότητα λιπαρών αλλά και η «ποιότητά» τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου, κάτι που ελπίζει να αποδείξει με ακρίβεια σε επόμενες μελέτες.


Σχετικά Άρθρα