ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα μπορούσαν κάποιες δίαιτες να βοηθήσουν στη διαχείριση της μακροχρόνιας COVID-19;

19 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα μετά τον εμβολιασμό, η νόσηση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19, είναι ήπια και υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, για άλλους, η μόλυνση οδηγεί σε μακρά COVID, μια ποικιλία συχνά εξουθενωτικών συμπτωμάτων που επιμένουν για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Οι αιτίες του φαινομένου αυτού δεν είναι ακόμη σαφείς και δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποτελεσματικές θεραπείες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η διατροφή , μπορεί να είναι το κλειδί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές περιγράφουν τη μακρά COVID ως «μια συχνά εξουθενωτική ασθένεια», σημειώνοντας ότι «εμφανίζεται σε τουλάχιστον 10%» των ατόμων που πέρασαν την COVID-19.

Μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, τα οποία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Kούραση ή κόπωση που επηρεάζει την καθημερινή ζωή,

- πυρετό,

- δυσκολία στην αναπνοή, βήχα ή δύσπνοια,

- πόνο στο στήθος και ταχυπαλμίες,

- δυσκολία στη σκέψη ή τη συγκέντρωση, που αναφέρεται επίσης ως «εγκεφαλική ομίχλη»,

- πονοκέφαλο,

- προβλήματα ύπνου,

- ζαλάδα κατά την ορθοστασία,

- μούδιασμα στα άκρα,

- αλλαγή στη γεύση ή τη μυρωδιά,

- κατάθλιψη ή άγχος,

- διάρροια,

- πόνο στο στομάχι,

- πόνο στις αρθρώσεις ή στους μύες,

- δερματικά εξανθήματα,

- αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Επιπλέον, αρκετές δίαιτες έχουν θεωρηθεί ως πιθανές θεραπείες για τη μακροχρόνια COVID, και υπάρχουν στοιχεία ότι ορισμένες μπορεί να είναι ωφέλιμες ενώ άλλες είναι λιγότερο αποτελεσματικές. Οι διατροφικές αυτές επιλογές, περιλαμβάνουν χορτοφαγικές και vegan δίαιτες, αντιφλεγμονώδεις διατροφές και χρήση αντιισταμινικών και μέχρι στιγμής, τα στοιχεία φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις διατροφές μπορεί να έχουν τη μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση.

Ο καθηγητής Arturo Casadeval, πρόεδρος Μοριακής Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health σημείωσε ότι:

«Δεδομένου ότι η μακροχρόνια COVID είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι δίαιτες που μειώνουν τη φλεγμονή θα συσχετίζονται με βελτιωμένα αποτελέσματα μακράς διάρκειας, αλλά η αυστηρή καθιέρωση μιας αιτιώδους σχέσης θα χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια, δεδομένου ότι τόσες πολλές μεταβλητές είναι στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης διατροφής, της γενετικής, του μικροβιώματος κ.λπ.».

Παρόλο που μια μικρή μελέτη έχει αναφέρει ότι η θεραπεία με αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της μακροχρόνιας COVID, η Kelsey Costa, διαιτολόγος-διατροφολόγος στον Εθνικό Συνασπισμό για την Υγεία (NCHC), είπε στο MNT ότι υπήρχαν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία ότι μια δίαιτα με αντιισταμινικά ήταν ευεργετική.

Ωστόσο, ήταν πιο αισιόδοξη για τις δυνατότητες, τόσο της φυτικής διατροφής, όσο και της αντιφλεγμονώδους διατροφής στον μετριασμό των συμπτωμάτων της μακροχρόνιας COVID.

«Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ένα πιθανό όφελος μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και βιοδραστικές ενώσεις, στη διαχείριση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της COVID. Αυτοί οι τύποι δίαιτας έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη μακρά COVID», σχολίασε.

Σχετικά Άρθρα