ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ρόλος του τσαγιού στην ελκώδη κολίτιδα

15 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Τα ροφήματα με χαμομήλι και τζίτζερ είναι γνωστό από δεκαετίες ότι κάνουν καλό στο γαστρεντερικό σύστημα γενικά. Το χαμομήλι μάλιστα το συστήνουν ακόμα και σε βρέφη. Αλλά για το τσάι τα επιστημονικά δεδομένα είναι διφορούμενα...

Μια παλαιότερη μελέτη, του 2016, από την Κίνα, ανέφερε ότι οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την καθημερινή χρήση τσαγιού. Μάλιστα ανέφερε ότι όσο πιο αγνό και μη επεξεργασμένο είναι το τσάι, τόσο το καλύτερο! Άλλες πάλι μελέτες, πιο πρόσφατες, αναφέρουν ότι τα αφεψήματα με βότανα δεν κάνουν μεν κακό στο έντερο, αλλά δεν μπορούν και να μετριάσουν τα συμπτώματα νόσων που αναπτύσσονται σε αυτό. Συμπεριλαμβάνουν δε σε αυτά και το χαμομήλι και το τσίτζερ.

Η αλήθεια τελικά ίσως βρίσκεται κάπου στη μέση αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Trusted Source η οποία αναφέρει ότι η χρήση επί 8 εβδομάδες ενός αφεψήματος με πράσινο τσάι, κουρκουμίνης και συμπληρώματος με σελήνιο, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα. Όπως φάνηκε μάλιστα στην παρακολούθηση 20 ασθενών, τα συμπτώματα μετά τις 8 εβδομάδες μειώθηκαν όχι μόνο σε ένταση αλλά και σε συχνότητα! 

Σε συνέχεια αυτής της μελέτης, το 2019 έγινε μια συμπληρωματική που εξέτασε τη δράση του πράσινου τσαγιού. Κι όπως φάνηκε, είχε από μόνο του αντιφλεγμονώδη δράση στο έντερο.


Σχετικά Άρθρα