ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ρόλος του ιωδίου στη διατροφή και την υγεία

05 Μαΐου 2022, 10:00

images

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που από τους περισσότερους δεν λαμβάνει τη δέουσα προσοχή που λαμβάνουν άλλες βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή μας. Ωστόσο, η ανεπάρκεια ιωδίου στους ανθρώπους αυξάνεται λόγω των περιορισμένων διατροφικών προτύπων, όπως οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες, η αφαίρεση τροφίμων από τη διατροφή, όπως η απουσία γαλακτοκομικών, οι δίαιτες που δεν περιλαμβάνουν θαλασσινά ή ψάρια και οι χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες που δεν περιλαμβάνουν τροφές με ιώδιο.

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση αρκετών διεργασιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνοσύνθεσης, του μεταβολισμού και των λειτουργιών των ενζύμων.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που είναι έγκυες και θηλάζουν, το ιώδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου του μωρού. Η έλλειψη ιωδίου είναι η αιτία διανοητικής αναπηρίας στα βρέφη που μπορεί να προληφθεί. Μελέτες δείχνουν, μάλιστα, ότι η προγεννητική ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμα νευρογνωστικά ελαττώματα και χαμηλότερο IQ στην παιδική ηλικία.

Tροφές που περιέχουν ιώδιο

Το ιώδιο βρίσκεται τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα. Έτσι, τα ζώα που βόσκουν στο γρασίδι αλλά και τα θαλασσινά περιέχουν ιώδιο. Τροφές που περιλαμβάνουν ιώδιο είναι το γάλα και τα δημητριακά που καλλιεργούνται σε έδαφος που περιέχει ιώδιο, καθώς και τα φύκια και τα μαλάκια και όστρακα.

Όσον αφορά τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ιωδίου, αυτή διαφέρει για κάθε άνθρωπο, ανάλογα με την ηλικία του. Για τα βρέφη από 0 έως 6 μηνών, η συνιστώμενη ποσότητα ιωδίου ανά ημέρα είναι τα  110 mcg, ενώ για όσα είναι 7 ως 12 μηνών, συνίσταται ημερήσια πρόσληψη 130 mcg ιωδίου. 

Στη συνέχεια, παιδιά 1-8 ετών πρέπει να  προσλαμβάνουν 90 mcg καθημερινά και τα παιδιά 9-13 ετών 120 mcg ιωδίου. Επιπλέον, για τους εφήβους προβλέπεται ημερήσια πρόσληψη 150 mcg ιώδιο, όπως και για τους ενήλικες. Ειδικά για τις εγκυμονούσες, συνίσταται η πρόσληψη 220 mcg ιωδίου κάθε μέρα. Τέλος, οι θηλάζουσες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 290 mcg ιωδίου.


Σχετικά Άρθρα