ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο θηλασμός βοηθά το γυναικείο εγκέφαλο να μείνει υγιής

03 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Τα οφέλη του θηλασμού στα νεογέννητα είναι γνωστά, με τους ειδικούς να συστήνουν στις γυναίκες να προσπαθούν να συμπληρώσουν τουλάχιστον 6 μήνες αποκλειστικό θηλασμό με σκοπό τη θωράκιση της υγείας του βρέφους με αντισώματα από τη μητέρα του. Τι γίνεται όμως με τα οφέλη στη νέα μητέρα; 

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός είναι προστατευτικός για τους μαστούς της γυναίκας και ότι στατιστικά, όσες γυναίκες θήλασαν τα παιδιά τους επί 6 μήνες συνολικά πριν από την ηλικία των 35 ετών, έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μια νέα μελέτη όμως, αναφέρει ότι ο θηλασμός κάνει καλό και στον εγκέφαλο των γυναικών, με τα οφέλη να τις ακολουθούν μέχρι την τρίτη ηλικία!

Ερευνητές από UCLA Health, ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες άνω των 50 ετών που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους, είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία από τις υπόλοιπες. "Τα ευρήματα ήταν ξεκάθαρα στη σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων που εξετάσαμε", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Molly Fox, η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ανθρωπολογίας του University of California στο Los Angeles.

"Επαναλάβαμε τις αναλύσεις μας με άλλη ομάδα γυναικών στην οποία συμπεριλήφθηκαν μόνο γυναίκες με παιδιά και είχαμε τα ίδια αποτελέσματα που μάς επιβεβαίωσαν την αρχική μελέτη", συμπλήρωσε η Δρ Fox που είναι σίγουρη ότι το όφελος δεν προέρχεται από την εγκυμοσύνη αλλά από τον θηλασμό.

Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 115 γυναίκες στις οποίες έγιναν κλινικές μελέτες επί 12 εβδομάδες στα εργαστήρια του πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες θηλάζουν, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη κατά την εμμηνόπαυση και άνοια κατά την τρίτη ηλικία.

Σχετικά Άρθρα