ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νηστεία: Αφορμή να φερθούμε καλά στον...οργανισμό μας

02 Μαρτίου 2020, 08:00

images

Αν νομίζετε ότι η νηστεία συνηθίζεται μόνο στους Χριστιανούς, κάνετε λάθος. Όλες οι γνωστές θρησκείες έχουν περιόδους κατά τις οποίες καλούνται οι πιστοί να στερηθούν γενικά την τροφή ή μόνο τα ζωικά. Και είναι αυτό αποτέλεσμα μιας πανάρχαιας, πανανθρώπινης γνώσης ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται κάποιες φορές να "αποκοπεί" από την αφθονία και να γνωρίσει την στέρηση.

Η δική μας θρησκευτική παράδοση επιβάλλει την αποχή από τα ζωικά αλλά και τα λουκούλλεια γεύματα (αφού νηστεία με αστακό δεν είναι και πολύ δόκιμο να κάνουμε!), σε τρεις μεγάλες νηστείες το έτος, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές αλλά και σε κάποιες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις. Η Σαρακοστή που ξεκινά, είναι η πιο μεγάλη και η πιο "αυστηρή" νηστεία του έτους καθώς οδηγεί στα μαρτύρια αλλά και στην Ανάσταση του Κυρίου.

Θεωρητικά όλοι μπορούν και πρέπει να νηστεύουν. Αλλά η εκκλησία μας εξαιρεί τα πολύ μικρά παιδιά, τους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες, τις γυναίκες που κυοφορούν και θηλάζουν, αλλά και όποιον δηλώνει αδυναμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί κάποιος να μην τρώει ζωικά μόνο Τετάρτη και Παρασκευή και να νηστεύσει πιο αυστηρά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όμως, είναι ότι η νηστεία δεν είναι μόνο πράξη πίστης προς το Θεό αλλά και πράξη αγάπης προς τον οργανισμό μας, και άσκηση προς τον ψυχισμό μας.

Επιβάλλοντας στον εαυτό μας πιο απλό και άλιπο φαγητό, βοηθάμε να μειωθούν τα λιπίδια στο αίμα, ευνοούμε την καρδιά, αποτοξινώνουμε τα κύτταρα, βοηθάμε στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και -αν δεν κάνουμε υπερβολές στα νηστίσιμα- χάνουμε και βάρος.

Εξάλλου, σε ψυχολογικό επίπεδο, αποδεικνύουμε στον εαυτό μας ότι δεν εξαρτιόμαστε από την τροφή, ότι μπορούμε να είμαστε κυρίαρχοι της θελήσεώς μας και να επιβληθούμε σε κάθε επιθυμία. 

Σε διατροφικό επίπεδο πρέπει όμως να τηρούμε κάποιους κανόνες ώστε να μην κάνουμε κακό, αντί για καλό. 

Συγκεκριμένα:

-Να τρώμε συχνά όσπρια συνδυασμένα με ρύζι για να παίρνουμε πρωτεΐνες.

-Να τρώμε ταχίνι και ξηρούς καρπούς που περιέχουν όλα σχεδόν τα θρεπτικά συστατικά.

-Να μην στερούμαστε το ελαιόλαδο, χωρίς όμως υπερβολές.

-Να τρώμε ποικιλία τροφών και να μην κάνουμε μονοφαγίες (επί μέρες μακαρόνια ή άλλα παρόμοια).

-Να τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά σε ποικιλία.

-Να προσέχουμε να μην τρώμε υπερβολικά συχνά και πολλά θαλασσινά.

-Να μην τρώμε μεγάλες ποσότητες από τίποτα (ψωμί, χαλβάδες, αλμυρές ελιές) αλλά όλα με μέτρο.

Όπως μας λέει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος, Μανώλης Μανωλαράκης, τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων είναι:

Έλλειψη σιδήρου: Ο σίδηρος στα τρόφιμα υπάρχει σε δύο μορφές. Αιμικός (ζωικά τρόφιμα) και μη αιμικός (φυτικά). Η αιμική μορφή του σιδήρου είναι πιο εύκολα και άμεσα απορροφήσιμη σε σχέση με την μη αιμική. 

Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου: Μπορούμε να πάρουμε την απαιτούμενη πρόσληψη ασβεστίου και από φυτικές πηγές όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα και το σουσάμι. Ένα πρόβλημα δυσαπορρόφησης του ασβεστίου (λόγω της ύπαρξης οξαλικών οξέων) μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί με το μαγείρεμα των λαχανικών που μειώνει σημαντικά τα οξαλικά οξέα.

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Μοναδική πηγή της βιταμίνης Β12 είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Για τους νηστεύοντες κυκλοφορούν στο εμπόριο αρκετά τυποποιημένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης εμπλουτισμένα σε Β12.

Καλή Σαρακοστή!

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα