ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους επηρεάζουν την κατανάλωση φαγητού στις γιορτές

26 Νοεμβρίου 2023, 08:00

images

Μέχρι τώρα, η Claudia Stearns φοβόταν την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ως άτομο που πάλευε με την παχυσαρκία από την παιδική του ηλικία, η Stearns ένιωθε άσχημα εξαιτίας της εμμονής που είχε κάθε χρόνο εκείνες τις μέρες για το τι θα φάει και την ενοχή που αισθανόταν σε περίπτωση που «υπερέβαινε το όριο». Τώρα, αφού έχασε σχεδόν 45 κιλά λαμβάνοντας φάρμακα, όπως το Wegovy, ένα ισχυρό νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, η Stearns υποστηρίζει ότι πλέον το φαγητό και οι ποσότητες δεν της προκαλούν κανένα φόβο.

«Πέρυσι, ένιωσα τόσο υπέροχα που μπορούσα απλώς να απολαμβάνω το γεύμα μου, να επικεντρώνομαι στο να είμαι με τους φίλους και την οικογένειά μου, να επικεντρώνομαι στη χαρά της ημέρας», λέει η Stearns, 65 ετών, από το Somerville της Μασαχουσέτης. «Ήταν μια εντελώς νέα εμπειρία.»

Σύμφωνα με το NBC News, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί που παλεύουν με την παχυσαρκία αποκτούν πρόσβαση σε μια νέα γενιά φαρμάκων για την απώλεια βάρους, η εμπειρία της Stearns γίνεται όλο και πιο κοινή - και πιο αισθητή τις περιόδους του χρόνου που το μαγείρεμα, το φαγητό και η αίσθηση της αφθονίας μπορούν να καθορίσουν και να αυξήσουν τη συχνότητα των δείπνων και των κοινωνικών εκδηλώσεων. Υγειονομικοί αλλά και καταναλωτές υποστηρίζουν ότι τα φάρμακα αλλάζουν όχι μόνο το τι τρώνε οι χρήστες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την κατανάλωση τροφής.

«Είναι κάτι που πραγματικά αλλάζει πολλά πράγματα στη ζωή τους», λέει ο Δρ Daniel Bessesen, επικεφαλής Ενδοκρινολογίας στο Denver Health, ο οποίος ασχολείται με ασθενείς με παχυσαρκία. Για τη Stearns, η οποία ξεκίνησε τη θεραπεία το 2020, η χρήση των φαρμάκων για την απώλεια βάρους σημαίνει ότι μπορεί να απολαύσει τις αγαπημένες της πίτες για την Ημέρα των Ευχαριστιών και μετά να σταματήσει. «Δεν θα ένιωθα πλήρης», λέει, «αλλά θα ένιωθα ικανοποιημένη».

Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις, τόσο θρησκευτικές όσο και πολιτιστικές, επειδή αλλάζει την εμπειρία των εορτών που συχνά βασίζουν την ύπαρξή τους στις αλληλεπιδράσεις γύρω από το φαγητό.

Σχετικά Άρθρα