ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Να καταναλώνουμε κακάο για καλύτερη καρδιακή υγεία;

23 September 2025, 10:00

images

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, 1 στα 4 άτομα στον πλανήτη θα είναι 65 ετών και άνω μέχρι το έτος 2060. Με τόσο μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να διατρέχει κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, υπάρχει ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφασης στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αυτών των προβλημάτων. Νέα μελέτη με επικεφαλής ένα γιατρό από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης εξέτασε πώς τα συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο μπορούν να επηρεάσουν τους δείκτες φλεγμονής. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων εκχυλίσματος κακάο για 2 χρόνια μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες φλεγμονής.

Ειδικότερα, οι δείκτες φλεγμονής είναι ουσίες στο αίμα που σηματοδοτούν την παρουσία φλεγμονής. Ορισμένες ασθένειες (που σχετίζονται ή προκαλούνται από χρόνια φλεγμονή) περιλαμβάνουν:

•καρδιακές παθήσεις

•εγκεφαλικό επεισόδιο

•διαβήτης τύπου 2

•νόσος Αλτσχάιμερ

•ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο σε σχέση με τους δείκτες φλεγμονής, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά φυτικής προέλευσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω και άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 3 δείκτες φλεγμονής για 2 χρόνια, καθώς και μια αντιφλεγμονώδη πρωτεΐνη και μια πρωτεΐνη που μεσολαβεί στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος στην αρχή της μελέτης, μετά από 1 έτος και μετά από 2 έτη για να αξιολογήσουν τους βιοδείκτες φλεγμονής. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν 500 mg συμπληρώματος εκχυλίσματος κακάο καθημερινά.

Αφού αναλύθηκαν τα δείγματα αίματος και συγκρίθηκαν τα επίπεδα φλεγμονής στο διάστημα των 2 ετών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ηλικία.

Κάθε χρόνο, τα άτομα που λάμβαναν εκχύλισμα κακάο είδαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (hsCRP) να μειώνονται κατά περίπου 8%. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η hsCRP συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, ιδιαίτερα καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το συμπλήρωμα αύξησε επίσης τα επίπεδα ιντερφερόνης-γ, μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, κατά σχεδόν 7% ετησίως σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σαφή διαφορά σε άλλους δείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Ο δείκτης φλεγμονής IL-6, ο οποίος μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις, μειώθηκε ελαφρώς στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

«Δεν είμαστε σίγουροι γιατί οι φλεγμονώδεις επιδράσεις του εκχυλίσματος κακάο οδήγησαν μόνο σε στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στην hsCRP και όχι στους άλλους 4 δείκτες που αξιολογήθηκαν», δήλωσε στο Medical News Today ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Howard Sesso, ScD, MPH, του Brigham and Women’s Hospital.

Ο Sesso εξήγησε ότι από τους δείκτες φλεγμονής που εξετάστηκαν, η hsCRP είναι ο δείκτης που πιθανότατα επηρεάζεται από «παράγοντες του τρόπου ζωής και φάρμακα όπως οι στατίνες». Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι τα οφέλη των συμπληρωμάτων εκχυλίσματος κακάο ήταν σημαντικότερα σε άτομα με υψηλότερη αρχική φλεγμονή.

Ενώ τα ευρήματα της μελέτης για τα συμπληρώματα κακάο δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με τη γήρανση, οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, καθώς οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κυρίως λευκοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Age and Ageing.



Σχετικά Άρθρα