ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μύρτιλα: Οι μπλε καρποί με τις θαυματουργές ιδιότητες

31 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Ισχυρό τονωτικό της μνήμης και της συγκέντρωσης είναι τα άγνωστα σε πολλούς μύρτιλα, που αποτέλουν πλούσια πηγή πολυφαινολικών ενώσεων. Μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Brain, Behavior and Immunity, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μύρτιλα βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα μύρτιλα βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, καθώς το ένα φλυτζάνι περιέχει 3,6 γραμμάρια ινών, καλύπτοντας το 14% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα.

Εξάλλου, οι ανθοκυανίνες, ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το μπλε χρώμα των μύρτιλων, είναι ευρέως γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. 

Καθώς με την ηλικία αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος για οφθαλμικές παθήσεις και προβλήματα όρασης, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η ξηροφθαλμία, τα μύρτιλα αναδεικνύονται σε προστάτες και των ματιών με τις ενώσεις και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. 

Οι καρποί αυτοί σχετίζονται ειδικά με τη βελτίωση της νυχτερινής όρασης καθώς τα μύρτιλα αναφέρονται σε μια ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου πιλότοι της RAF καταναλώνουν μαρμελάδα μύρτιλο για να οξύνουν την όρασή τους στις αποστολές της νύχτας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δεν εντόπισε καμία τέτοια επίδραση αν και εργαστηριακές μελέτες σε αρουραίους έχουν παράσχει προκαταρκτικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση μύρτιλου μπορεί να αναστείλει ή να αντιστρέψει οφθαλμικές διαταραχές, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι η λουτεΐνη και η βιταμίνη C, οι οποίες βρίσκονται στα μύρτιλα, προφυλάσσουν τα μάτια ενώ έχουν αντίστοιχη θετική επίδραση και στα αγγεία του σώματος.

Σχετικά Άρθρα