ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούν τα προβιοτικά να συμβάλουν στην απώλεια βάρους;

30 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που προστίθενται, αναπτύσσονται ή αναμιγνύονται σε τρόφιμα και ποτά. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν μία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης προβιοτικών και της απώλειας βάρους, όταν αυτή αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, περαιτέρω κλινικές δοκιμές θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο οι γιατροί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Medical News Today, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορεί να προσφέρουν ποικίλα οφέλη στην υγεία. Συνήθως, υπάρχουν σε αφθονία στο γιαούρτι ή σε ειδικά επεξεργασμένα ποτά και συμπληρώματα διατροφής. Είναι επίσης διαθέσιμα σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, το ξινολάχανο και άλλα.

Οι διατροφικές επιλογές, μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου με χρήσιμους ή επιβλαβείς τρόπους για την υγεία. Οι άνθρωποι μπορούν με τη διατροφή τους να προσλάβουν βακτήρια, όπως γαλακτοβάκιλλους ή bifidobacterium, τα οποία είναι ωφέλιμα για το μικροβίωμα του εντέρου τους, χρησιμοποιώντας προβιοτικά συμπληρώματα ή τροφές.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν ρυθμίζει τα προβιοτικά και τα αντιμετωπίζει όπως άλλα συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, γενικώς θεωρούνται ασφαλή ως συμπληρώματα.

Επιπλέον, ο FDA θεωρεί ασφαλείς πολλούς μικροοργανισμούς, όπως τα στελέχη προβιοτικών που παράγουν γαλακτικό οξύ που χρησιμοποιούνται συνήθως στο γιαούρτι, τον Lactobacillus bulgaricus και τον Streptococcus thermophilus. Η σχέση μεταξύ προβιοτικών και απώλειας βάρους είναι πολύπλοκη και αντικείμενο συνεχούς έρευνας.

Μια επιστημονική ανασκόπηση δεδομένων του 2021 υποδηλώνει ότι η πρόσληψη προβιοτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους για 12 εβδομάδες σε συνδυασμό με άλλες συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα.

Άλλη μια κριτική εξέτασε τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του μικροβιώματος του εντέρου. Όσοι έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μπορεί να έχουν μειωμένη ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους. Η ανασκόπηση υποδηλώνει ότι η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπους που προάγουν την απώλεια βάρους σε άτομα με υψηλό ΔΜΣ ρυθμίζοντας την όρεξη, το μεταβολισμό και την ενεργειακή δαπάνη.

Σημειώνεται ότι τα προβιοτικά από μόνα τους δεν θα υποστηρίξουν πιθανώς την απώλεια βάρους και θα πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με αποδεδειγμένες μεθόδους απώλειας βάρους, όπως η μείωση της πρόσληψης θερμίδων και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.



Σχετικά Άρθρα