ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε δίαιτες KETO και χαμηλών υδατανθράκων;

30 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Εάν ψάχνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρόπους για να ξεκινήσετε νέες διατροφικές συνήθειες, δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με στοιχεία της διαδικτυακής κοινότητας ασθενών PatientsLikeMe, το 11% των Αμερικανών που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, δήλωσαν ότι αναφέρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πληροφορίες σχετικά με την υγεία.

Ενώ μία δίαιτα KETO (κετογονική) ή χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, η Δρ Rekha B. Kumar, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Cornell και αρχίατρος στο Found, σημείωσε ότι αυτά τα πρότυπα διατροφής δεν είναι κατάλληλα για όλους "είτε λόγω ιατρικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης, που μπορεί να κάνουν τη σοβαρή μείωση των υδατανθράκων επικίνδυνη, είτε επειδή αυτά τα σχέδια δεν ταιριάζουν με τη βιολογία ενός ατόμου (δηλαδή μια διαφορετική διατροφή θα ήταν πιο αποτελεσματική)."

Οι τύποι τροφίμων που ακολουθούνται σε αυτές τις δίαιτες - ιδιαίτερα η κετογονική δίαιτα, η οποία επικεντρώνεται στο λίπος - προκαλεί επίσης ανησυχία, δήλωσε η Jen Scheinman, RDN, υπεύθυνη διατροφικών θεμάτων στο Timeline Nutrition.

''[Αυτό] που αρχίζω να βλέπω τους ανθρώπους να κάνουν είναι ότι τρώνε πολλά τυριά και βούτυρο και τόνους μπριζόλας ή μπέικον ή μεσημεριανού κρέατος που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και περιορίζουν τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανισορροπία στη διατροφή τους''.

Μελέτες που παρακολούθησαν ανθρώπους που ακολουθούν έναν ιδιαίτερα υγιεινό τρόπο ζωή έχουν αποδείξει ότι η διατροφή τους στηρίζεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και όσπρια.

"Συγκεκριμένα τα φασόλια και τα όσπρια συσχετίζονται με τους ανθρώπους που ζουν περισσότερο, οπότε, όταν κόβετε αυτά τα τρόφιμα [πρέπει να αναρωτιέστε] τι συμβαίνει σε ό,τι αφορά την υγεία", δήλωσε η Scheinman.

Τέλος, η τήρηση μιας δίαιτας ΚΕΤΟ ή χαμηλών υδατανθράκων μακροπρόθεσμα είναι δύσκολη και, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να επαναφέρουν τους υδατάνθρακες στη διατροφή τους, η Scheinman επεσήμανε ότι αυτό δεν γίνεται με υγιεινό τρόπο.

"Δεν εστιάζουν στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά. Αρχίζουν να επιστρέφουν σε αυτούς τους απλούς υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και η ζάχαρη και τα λευκά ζυμαρικά και παίρνουν όλο το βάρος πίσω, οπότε δημιουργείται αυτός ο φαύλος κύκλος'', κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα