ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούμε να ξεπεράσουμε μία τροφική αλλεργία;

26 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα που κυμαίνονται σε σοβαρότητα από ήπια, έως απειλητικά για τη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με πιο σοβαρές αλλεργίες, πρέπει να αποφύγουν το τρόφιμο που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Αλλά σημαίνει επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούμε να ξεπεράσουμε μια τροφική αλλεργία. Συνήθως αυτό συμβαίνει καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο επιπολασμός των τροφικών αλλεργιών, μειώνεται με την ηλικία. Έτσι 2% -5% των ενηλίκων έχει τροφική αλλεργία, σε σύγκριση με το 6% -8% των παιδιών.

Οι τροφικές αλλεργίες αναπτύσσονται συχνότερα κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία. Είναι επίσης δυνατό να αναπτυχθούν τροφικές αλλεργίες αργότερα στη ζωή, ακόμη και μετά την  ενηλικίωση.

Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε υπερβολικό βαθμό σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή μια ουσία στο τρόφιμο. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα τα τρόφιμα ή την ουσία ως επιβλαβή. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ήπια έως απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, όπως:

Κνίδωση.

Δυσκολία στην αναπνοή.

Πρήξιμο του λαιμού, του στόματος, της γλώσσας, του προσώπου.

Στομαχικές διαταραχές.

Ζαλάδα.

Επιπλέον, τρόφιμα όπως αυγά, γάλα, θαλασσινά, ξηροί καρποί  και σιτηρά προκαλούν το 90% όλων των τροφικών αλλεργιών. 

Από αυτά, τα παιδιά είναι πιο πιθανό για να ξεπεράσουν τις ακόλουθες τροφικές αλλεργίες:

- Σιτάρι: Ένα άτομο συνήθως ξεπερνά αυτή την αλλεργική αντίδραση μέχρι να φτάσει στην εφηβεία. Περίπου το 80% των παιδιών, θα ξεπεράσει μια αλλεργία στο σιτάρι.

- Αγελαδινό γάλα: Ένα άτομο συνήθως ξεπερνά αυτή την αλλεργία μεταξύ των ηλικιών 4-16. Περίπου το 79% των παιδιών θα ξεπεράσει μια αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

- Αυγά: Ένα άτομο συνήθως ξεπερνά αυτή την αλλεργία μεταξύ των ηλικιών 4-16. Περίπου το 68% των παιδιών θα ξεπεράσει μια αλλεργία στα αυγά.

- Αν και αρκετά σπάνιο, είναι πιθανό για ένα άτομο να ξεπεράσει μια αλλεργία, ακόμη και στα φιστίκια. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ένα άτομο να παρουσιάσει και πάλι αλλεργική αντίδραση, λόγω της σπάνιας κατανάλωσης φιστικιών.

Τέλος, εάν ένα άτομο πιστεύει ότι έχει ξεπεράσει μια τροφική αλλεργία, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν αλλεργιολόγο προτού προσπαθήσει να φάει το τρόφιμο που την προκαλεί. Ο αλλεργιολόγος μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί εάν το άτομο έχει ξεπεράσει την αλλεργία.


Σχετικά Άρθρα