ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέλι: Η τροφή των θεών του Ολύμπου στο πιάτο μας ακόμα και σήμερα...

17 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Με δράση αντιβακτηριακή, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη το μέλι είναι για όλες τις χρήσεις... Ως καλλυντικό στο δέρμα, ως καταπραϋντικό σε πληγές, ως φάρμακο σε λοιμώξεις, ως τονωτικό σε αυτούς που το χρειάζονται. Όλα αυτά τα χρωστάει στην πλούσια σύνθεσή του σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και στους καλούς υδατάνθρακες που περιέχει.

Το μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), ενώ περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα και  ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο. Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι δρα προστατευτικά έναντι των παθογόνων των τροφίμων, όπως είναι το Ε. Coli και η σαλμονέλα, καθώς και ορισμένα βακτήρια, όπως ο Staphylococcus aureus.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχει αντικαρκινική δράση, τόσο μέσω της αναστολής της ανάπτυξης όσο και της ενεργοποίησης της απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων. Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσο πιο σκουρόχρωμο είναι το μέλι, τόσο υψηλότερο φαίνεται να είναι το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. 

Επίσης εάν έχει στερεοποιηθεί το μέλι (ζαχαρώσει) δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν είναι ποιοτικό. Αντιθέτως η κρυστάλλωση θεωρείται δείγμα ποιοτικού και αγνού μελιού και σχετίζεται με την αναλογία της φρουκτόζης και της γλυκόζης στη σύνθεσή του. Μπορείτε να το ρευστοποιήσετε σε μπεν μαρί για να το καταναλώσετε. Δηλαδή να βάλετε το βάζο μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και να το αφήσετε λίγα λεπτά να ρευστοποιηθεί οπότε το βγάζετε από το ζεστό νερό.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα