ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στην αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών

26 Απριλίου 2024, 09:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άστον, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν λογαριασμούς που δίνουν συμβουλές υγιεινής διατροφής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μόλις 2 εβδομάδες, κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο πρόχειρο φαγητό. H ερευνητική ομάδα προσπάθησε να διερευνήσει εάν η προβολή πιο υγιεινών τροφίμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Δρ Lily Hawkins, της οποίας ήταν η διδακτορική μελέτη, υπό την επίβλεψη του Δρ Jason Thomas και της καθηγήτριας Claire Farrow από το τμήμα Ψυχολογίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 52 εθελοντές, όλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με μέση ηλικία τα 22, οι οποίοι χωρίστηκαν  σε 2 ομάδες. Οι εθελοντές στην 1η ομάδα, γνωστή ως ομάδα παρέμβασης, κλήθηκαν να ακολουθήσουν λογαριασμούς υγιεινής διατροφής στο Instagram. Οι εθελοντές στη 2η ομάδα, γνωστή ως ομάδα ελέγχου, κλήθηκαν να ακολουθήσουν λογαριασμούς διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Το πείραμα διήρκεσε 2 εβδομάδες και οι εθελοντές κατέγραψαν τι έφαγαν και έπιναν κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τους λογαριασμούς υγιεινής διατροφής, έτρωγαν επιπλέον 1,4 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και 0,8 λιγότερα ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως σνακ με πολλές θερμίδες και ποτά με ζάχαρη, ανά ημέρα.

Ο Δρ Thomas είπε:

"Αυτή είναι μόνο μια πιλοτική μελέτη παρέμβασης αυτή τη στιγμή, αλλά είναι μια αρκετά συναρπαστική σειρά ευρημάτων, καθώς υποδηλώνει ότι, ακόμη και κάποιες μικρές τροποποιήσεις στους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη διατροφή, με μηδενικό κόστος! 

Η μελλοντική μας εργασία θα εξετάσει εάν τέτοιες παρεμβάσεις όντως αλλάζουν τις αντιλήψεις μας για το τι καταναλώνουν οι άλλοι, και επίσης, εάν αυτές οι παρεμβάσεις παράγουν αποτελέσματα που διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου».

Σχετικά Άρθρα