ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη συνδέει την κακή διατροφή με 14 εκατ. περιπτώσεις διαβήτη παγκοσμίως

21 Απριλίου 2023, 09:00

images

Ένα ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης σε 184 χώρες, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, εκτιμά ότι η κακή διατροφή συνέβαλε στην εμφάνιση περισσότερων από 14,1 εκατομμυρίων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 το 2018, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% των νέων διαγνώσεων παγκοσμίως. Η ανάλυση, η οποία εξέτασε δεδομένα από το 1990 και το 2018, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες που οδηγούν στην επιβάρυνση του διαβήτη τύπου 2 ανά περιοχή του κόσμου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Από τους 11 διατροφικούς παράγοντες που εξετάστηκαν, 3 είχαν μεγάλη συμβολή στην αυξανόμενη παγκόσμια συχνότητα του διαβήτη τύπου 2: η ανεπαρκής πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, η υπερβολική ποσότητα επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού και η υπερκατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Παράγοντες όπως η υπερβολική κατανάλωση χυμού φρούτων και η μη κατανάλωση αρκετών μη αμυλούχων λαχανικών, ξηρών καρπών ή σπόρων, είχαν μικρότερο αντίκτυπο στα νέα κρούσματα της νόσου.

Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από την αντίσταση των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη. Από τις 184 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη, σε όλες παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 μεταξύ 1990 και 2018, αντιπροσωπεύοντας μια αυξανόμενη επιβάρυνση για τα άτομα, τις οικογένειες και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η ερευνητική ομάδα στήριξε το μοντέλο της σε πληροφορίες από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων, μαζί με δημογραφικά στοιχεία πληθυσμού από πολλαπλές πηγές, εκτιμήσεις παγκόσμιας συχνότητας διαβήτη τύπου 2 και δεδομένα για το πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 από πολλές δημοσιευμένες εργασίες.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η κακή διατροφή προκαλεί μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής επίπτωσης του διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες έναντι των γυναικών, στους νεότερους έναντι των ηλικιωμένων και στους κατοίκους των πόλεων έναντι αυτών της υπαίθρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι το 40% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως αποδίδονται στην κακή διατροφή, ποσοστό χαμηλότερο από το 70% που αναφέρεται στο Nature Medicine. Η ερευνητική ομάδα αποδίδει το δεδομένο αυτό στις νέες πληροφορίες στην ανάλυσή της, όπως η πρώτη συμπερίληψη επεξεργασμένων δημητριακών, που ήταν ένας από τους κορυφαίους παράγοντες που συνέβαλαν στην επιβάρυνση του διαβήτη και τα ενημερωμένα δεδομένα για τις διατροφικές συνήθειες με βάση εθνικές διατροφικές έρευνες σε ατομικό επίπεδο και όχι γεωργικές εκτιμήσεις. 

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρουσίασαν την αβεβαιότητα αυτών των νέων εκτιμήσεων, οι οποίες μπορούν να συνεχίσουν να βελτιώνονται καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα.


Σχετικά Άρθρα