ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελάνωμα και φυτικές ίνες: Μια σχέση που λίγοι γνωρίζουν

03 Ιανουαρίου 2022, 16:00

images

Το μελάνωμα είναι ένα από τα πιο συχνά αλλά κι επιθετικά είδη καρκίνου. Μπορεί να κάνει μεταστάσεις ή να εξαπλωθεί σε διάφορα άλλα όργανα, όπως είναι το ήπαρ, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος. Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, που αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στη μάχη κατά πολλαπλών τύπων καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.

Η νέα αυτή μελέτη επικεντρώνεται σε μια θεραπευτική τεχνική που ονομάζεται "αποκλεισμός σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού", η οποία αναφέρεται συχνά με τα αρχικά της (ICB). Η θεραπεία με ICB βασίζεται σε φάρμακα αναστολής που «μπλοκάρουν» τις πρωτεΐνες οι οποίες παράγονται από ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ή από ορισμένα καρκινικά κύτταρα.

«Η ICB έχει αλλάξει το παιχνίδι στη θεραπεία του καρκίνου και η επίδραση του μικροβιώματος του εντέρου στη θεραπευτική απόκριση έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες και σε προκλινικά μοντέλα», είπε ο Δρ Morgun και συνέχισε: «Το μικροβίωμα ενός ατόμου διαμορφώνεται από ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των φαρμάκων, ενώ η ανθρώπινη γενετική αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρότερο ποσοστό της διακύμανσης του μικροβιώματος από άτομο σε άτομο».

Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου είναι μια περίπλοκη κοινότητα με περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια μικροβιακά κύτταρα από περίπου 1.000 διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Παραμένει ασαφές εάν η πρόσληψη ινών και η χρήση προβιοτικών που διατίθενται στο εμπόριο επηρεάζουν την ανταπόκριση της ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με το Δρ Morgun.

Αλλά ο Morgun και οι συνεργάτες του σε αυτή τη μελέτη εξέτασαν εκατοντάδες ασθενείς με μελάνωμα, αναλύοντας τα μικροβιώματα του εντέρου τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, τη χρήση προβιοτικών, τα χαρακτηριστικά της νόσου και τα αποτελέσματα της θεραπείας. 

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς υποβάλλονταν σε θεραπεία μέσω ICB, ενός τύπου που είναι γνωστός ως θεραπεία πρωτεϊνών κατά του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, η συντομογραφία του οποίου εμφανίζεται ως anti-PD-1. Κι όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, κάποια τρόφιμα έχουν προστατευτική δράση έναντι του μελανώματος κι άλλων καρκίνων.


Σχετικά Άρθρα