ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγάλη η διατροφική αξία της πατάτας αλλά προσοχή στο μαγείρεμα

24 Νοεμβρίου 2019, 05:40

images

Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι αξιοπρόσεκτη αλλά επηρεάζεται πολύ από τον τρόπο μαγειρέματος και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της. Πάντως η πατάτα αποτελείται από περίπου 80% νερό, 20% άμυλο, 2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό είναι το άμυλο, ένας υδατάνθρακας που δίνει ενέργεια στον οργανισμό και βοηθά στην διατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν συνδυαστεί με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη (όπως αυγό, τυρί, κρέας), μπορεί να αποδώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. 

Ένα άλλο πολύ σημαντικό συστατικό της πατάτας είναι οι φυτικές ή εδώδιμες ίνες του που βρίσκονται κυρίως στην φλούδα εξού και δεν πρέπει να την καθαρίζουμε βαθιά.

Οι πατάτες έχουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση σε κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό βοηθώντας την καρδιά, τα αγγεία και την πίεση να παραμείνει σε καλά επίπεδα.

Περιέχει επίσης βιταμίνη C, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B όπως και φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των κυττάρων και που θεωρείται απαραίτητο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ως προς το μαγείρεμα, η πατάτα είναι προτιμότερο να μαγειρεύεται με τον φλοιό της ή ελάχιστα καθαρισμένη. Ο τρόπος είναι το βράσιμο και το ψήσιμο χωρίς λίπη. Εναλλακτικά μπορούμε να την ψήνουμε μαζί με το κρέας ή το ψάρι αλλά χωρίς να προσθέτουμε άλλα λίπη πλην αυτών που θα βγάλουν αυτά. 

Αλλά σε καμία περίπτωση να μην προτιμούμε τις πατάτες μας τηγανιτές ή με σάλτσες τυριών και κρέμας γάλακτος.

ΠΗΓΗ

Mednutrition

Σχετικά Άρθρα