ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάστανα: Οι χειμερινοί, νόστιμοι καρποί με τις εορταστικές συνταγές

24 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Είναι νόστιμα και ...εορταστικά καθώς σε όλο τον κόσμο συνηθίζουν να τα περιλαμβάνουν σε διάφορες αλμυρές και γλυκές συνταγές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα κάστανα όμως είναι και πολύ θρεπτικά.

Σούπες, γέμιση για γαλοπούλα, συστατικό σε σαλάτες, γλυκάκια του κουταλιού, σε σοκολατάκια, ως πρόσθετη ή βασική γεύση στον κορμό σοκολάτας, τα κάστανα έχουν πολλαπλές χρήσεις στα εορταστικά τραπέζια των ημερών.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ωστόσο οι περισσότεροι για το χειμερινό αυτό καρπό, είναι ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα τα κάστανα αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως χαλκός, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη και κάλιο και άλλα. ταυτόχρονα, είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχουν βιταμίνη C, τανίνες και άλλα, που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία μας. Τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στα κάστανα, έχουν ευεργετική δράση για την υγεία της καρδιάς καθώς προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων ενώ είναι πλούσια σε κάλιο.

Εξάλλου, τα κάστανα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, που αυξάνουν την εντερική λειτουργία, βελτιώνοντας την υγεία του πεπτικού μας συστήματος ενώ δρουν και ως πρεβιοτικά, αποτελώντας τροφή για τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Τέλος, συμβάλλουν και στη διατήρηση του σακχάρου σε υγιή επίπεδα όπως επίσης και  στην απώλεια βάρους καταστέλλοντας την ορμόνη που ενεργοποιεί το αίσθημα της πείνας.


Σχετικά Άρθρα